Erişilebilirlik

'Obama'nın Türkiye Ziyareti Önemli Bir Mesaj'


Başkan Barack Obama daha Avrupa turuna başlamadan, ziyaret Washington gündemine oturdu. Başkan'ın Türkiye’yi de kapsayan ziyaretinin Avrupa’da ve Türkiye’de büyük ilgi yarattığını belirten uzmanlar konuyla ilgili Amerikan Alman Marshall Vakfı’nda bir toplantı düzenledi.

Vakfın uzmanlarından Ian Lesser Obama’nın Türkiye’yi Avrupa turuna dahil etmesinin Avrupa’ya gönderilmiş önemli bir jeopolitik mesaj olduğunu söyledi. Türkiye’de bu ziyaretle ilgili çok büyük bir çoşku yaşandığını belirten Lesser ‘Türk yetkililer Amerika ile ilgili olumsuz kamuoyu görüşünü bu ziyaretle onarmaya çalışacak’ diye konuştu.

Başkan Obama’nın kişisel üslubunun, Türkiye’de halkın Amerika’ya karşı olan tavrını değiştirmesinde etkili olması bekleniyor.Türk ve Amerikan taraflarının tartışacağı bir çok ortak konu olduğuna değinen Lesser ‘Ancak iki tarafın da bu ortak konularda istekleri farklı’ dedi. Lesser bu konulara örnek olarak Irak, Afganistan, İran, Ortadoğu barış süreci, enerji, Kıbrıs, IMF ve Ermeni soykırımı iddialarını saydı.

Amerika’nın Türkiye’nin Ortadoğu’da daha aktif bir rol oynamasını desteklediğini söyleyen Lesser ‘Amerika Türkiye’nin Suriye ve İsrail arasındaki kolaylaştırıcılık rolünü desteklemeye devam edecek. İran konusu ise daha karmaşık. İran ile diyalog Amerika için devrim niteliğinde ve karmaşık bir adım. Türkiye’nin arabuluculuk için İran ve Amerika arasına girmesi zor olacaktır’ diye konuştu.

Obama önümüzdeki hafta önce Avrupa’da 20’ler grubu zirvesine, ardından NATO toplantılarına katılacak. Obama’nın son durağı ise Türkiye olacak.

XS
SM
MD
LG