Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Gül Barroso ile Görüştü


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yla bir araya geldi.

Türkiye'den AB Komisyonu’na Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan bu ilk ziyarette bir yandan üyelik sürecine yönelik kararlılığın altı çizilirken diğer yandan karşı karşıya olunan sorunlar masaya yatırıldı.

Hem Gül hem de Barroso, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin stratejik öneme sahip olduğunun altını çizdiler. Barroso ilişkilerin çok güçlü ve sağlam olduğunun altını çizdi ve ilişkilerin uzun vadeli stratejik çıkarlarının görülmesi gerektiğini söyledi.

Barroso, Komisyon’un müzakere sürecini yapıcı bir şekilde sürdürme konusunda kararlı olduğunu kaydetti. Barroso’nun altını çizdiği bir başka nokta da siyasi ve teknik nitelikli reformların müzakere sürecinin motoru olmayı sürdürdüğü oldu. AB Komisyonu Başkanı, Türkiye’yi temel özgürlükleri artırma, ülkeyi modernleştirme ve reformları yeniden canlandırma konusunda teşvik ettiklerini ifade etti.

Şu ana kadar Türkiye’yle 10 müzakere başlığını açtıklarını hatırlatan Barroso, Çek Dönem Başkanlığı sırasında da iki başlık daha açmayı umduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de AB sürecinin kolay olmadığına ve uzun bir süreç olduğuna dikkat çekerken Türkiye’nin kararlılığına vurgu yaptı: “Türkiye ile AB arasındaki müzakere süreci tam üyelik hedefine yönelik gayet sıkı ve ciddi bir şekilde devam etmektedir.”

Türkiye’nin, AB sürecinden daima güçlenerek çıktığını belirten Gül, demokrasi ve ekonominin güç kazandığını söyledi: “Bu süreç, Türkiye’nin standartlarının AB standartlarına uyumu sürecidir. Türkiye’de herkes bu konuda kararlıdır. Bizler için stratejik bir süreçtir.”

Türkiye’den AB’ye yönelik ziyaretlerin sıklaştığına dikkat çeken Gül, bu durumun sürece verilen önemi gösterdiğini belirtti. Gül, kendi ziyaretiyle ilgili beklentisini de şu sözlerle ifade etti: “Ümit ediyorum ki benim bu ziyaretim hem Türkiye’de seçim sonrası AB’yle ilgili sürecin yeni ivme kazanmasına yol açacaktır hem de AB içerisinde bütün üye ülkelerin, Komisyon’un, yeni bir ivme kazanması sebep verecektir.”

Gül, Barroso’nun yanı sıra Belçika Kralı 2. Albert ve Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht’le de bir araya geldi.

XS
SM
MD
LG