Erişilebilirlik

26 Mart Amerikan Basınından Özetler


New York Times yaklaşan G-20 zirvesi öncesinde özellikle yoksul ülkelere yapılacak yardımın önemini vurguluyor ve şöyle diyor:

"Ortak bir sorumluluk duygusu oluşturulması gerekiyor. Dünya ülkeleri ekonomik teşvik ve kurtarma planları konusunda uzlaşsa bile, krizi aşmak mümkün olmayabilir. IMF, dünya ekonomisinin bu yıl % 0,5 ile % 1 arasında daralacağı tahmininde bulundu. İşler beklendiğinden de kötü giderse, dünyanın önde gelen ülkelerinin ortak bir politika oluşturmak için arayışlarını sürdürmesi gerekecek."

USA Today, hükümetin krizi aşmak için kamu harcamalarını artırmak zorunda olduğunu belirtiyor, ancak Amerika’nın bütçe açıklarının kontrolden çıkma noktasına gittiğinin de altını çiziyor ve şunları yazıyor:

"Obama, 2013 yılında bütçe açığını yarıya düşürme sözü verdi ve zaman istedi. Ancak bu hedef, bütçe açığının büyüklüğü göz önüne alındığında çok yetersiz. Cumhuriyetçiler, Obama’nın bütçe hedeflerini sorumsuzluk olarak tanımlıyor. Ancak onlar da Bush döneminde devralınan bütçe fazlasının harcandığını ve Amerika’nın borçlarının ikiye katlandığını göz ardı ediyor. Aslında, ortada çözülemeyecek bir sorun yok. Demokratların harcamaları kısması ve farklı öncelikler arasında bir tercih yapması, Cumhuriyetçilerin de her türlü vergi artırımına karşı çıkmaktan vazgeçmesi gerekiyor."

Christian Science Monitor batık kredilerin hükümet ve özel sektör ortaklığıyla kurtarılması planının kamuoyunda bazı şüphelere yol açtığını kaydediyor. Gazete, planın başarılı olması için belirli bir gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğini savunuyor ve şöyle diyor:

"Maliye Bakanlığı’nın planı, elinde batık krediler bulunan bankaların bu kredileri açık artırmayla satmasına dayanıyor. Plana göre, hükümet bu kredileri alacak olanlara kaynak sağlayacak ve garanti verecek. Ancak kredilerin satış fiyatı, kredileri alacak olanların kurtarma paketinden yararlanıp yararlanmadıkları, vergi mükelleflerinin zarar edip etmeyeceği gibi sorular, kafaları karıştırıyor. Bazen hükümetle iş dünyası arasındaki anlaşmaların gizli kalması en doğru yöntem olabilir. Serbest piyasa, gizliliğe dayanır."

Los Angeles Times Meksika hükümetinin uyuşturucu çetelerine karşı açtığı savaşta, Amerika’nın daha etkin rol üstlenmesini istiyor:

"Bu, iki ülkeyi de ilgilendiren bir sorun. Kartellerin pazarını, Amerika’daki uyuşturucu bağımlıları oluşturuyor. Çeteler, kara para aklamak ve silahlanmak için Amerika’yı kullanıyor. Elbette Obama yönetiminin öncelikli olarak ulusal güvenliği düşünmesi gerekiyor, ancak silah satışı, kara para aklanması, uyuşturucu kullanımı gibi konularda daha kapsamlı çözümler üretilmedikçe, ulusal güvenliği sağlamak da mümkün olmayacaktır."

XS
SM
MD
LG