Erişilebilirlik

ABD'de Bankacılık Sektörünü Kurtarma Çabaları


Obama yönetimi Amerikan bankalarını toplam bir trilyonluk batık krediden kurtaracak planın ayrıntılarını dün açıkladı.

Başkan Barack Obama planın hükümet ve özel yatırımcıların ortaklığıyla uygulanacağını ve amacın kredi piyasalarına yeniden işlerlik kazandırmak olduğunu bildirdi.

Plan, finans sektörü için oluşturulan fondan yüz milyar dolar ayrılarak, bankaların batık kredilerini değerlerinin altında satın almak isteyen yatırımcılara düşük faizli kredi ve kredi garantisi sağlanmasını öngörüyor. Gözlemciler planın, batık kredilerin gerçek değerinin belirlenmesine ve yatırımcıların kar etmesine imkan yaratacağını belirtiyor. Plana karşı çıkan Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, yatırımcıların vergi mükellefine karşı kayırıldığını iddia ediyor.

Ayrıntıları dün açıklanan yeni plan, Amerikan borsalarının yüzde yedi oranında değer kazanmasına yol açtı. Haber ayrıca, Avrupa ve uzak doğu borsalarının da yükselmesini sağladı.

Obama planı dün Beyaz Saray’da aralarında Maliye Bakanı Timothy Geithner ve Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin de bulunduğu ekonomi uzmanlarıyla yaptığı toplantıdan sonra açıkladı. Obama ekonomi ekibinin bankaları kurtarma planının işleyeceğinden emin olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG