Erişilebilirlik

Brown Krizle Mücadelede AB'yi ABD'yle İşbirliğine Çağırdı


20’ler zirvesine evsahipliği yapacak İngiltere Başbakanı Gordon Brown Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada küresel mali krize karşı Avrupa’yı Amerika’yla işbirliğine çağırdı. Brown, Uluslararası Para Fonu kaynaklarının 500 milyar dolara çıkartılmasını da istedi.

Global krizle başa çıkabilmek üzere üye ülkeleriyle toplantı üzerine toplantı yapan ve geniş çaplı önlemler paketini devreye sokan Avrupa Birliği’nde gözler şimdi de 2 Nisan’da Londra yapılacak G-20 Zirvesi’ne çevrilmiş durumda. Dünyanın önde gelen ekonomileriyle gelişmekte olan ekonomileri bir araya getirecek olan bu toplantıda “global sorunlar için global çözümler” yaklaşımıyla yeni kararlar alınacak. Bu önemli toplantıya ev sahipliği yapacak olan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Avrupa Parlamentosu’nun konuğuydu.

Brown, Avrupa Parlamentosu üyelerine yaptığı konuşmada Avrupalılık dozu yüksek mesajlar verdi. Ne doğu-batı ne eski-yeni Avrupa ayrımının yer almadığını ve tek bir Avrupa olduğunu söyleyen İngiltere Başbakanı, istihdam yaratmna ve ekonomik büyümeyi sağlama konusunda alınması gereken tüm önlemlerin alınacağını söyledi.

Bugüne kadar bir çok sorunun çözülmesinde Avrupa’nın öncü rol oynadığını vurgulayan Brown, G-20 Zirvesi için de aynı yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini belirtti.
Brown, daha önceleri Washington Konsensüsü olarak adlandırılan sistemin yerine yenisinin getirilmesinde Avrupa’nın ana rol üstlenmesini önerdi.

Bu boyutta bir krize çözüm bulmak amacıyla çok sayıda ülkenin bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken Brown, Doğu Avrupa’daki üyelere de net bir mesaj verdi.

“Sizi yolda bırakmayacağız ve ihtiyaç duyduğunuz an sizin yanınızda olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” diyen Brown, yaşanan krizi bir fırtınaya benzetti ve hiçbir Avrupa ülkesinin tam koruma altında olmadığını vurguladı.

Mali düzenlemelere global standartlar getirilmesi gerketiğinin altını çizen Brown, krizin aşılması konusunda Avrupa ile ABD’nin birlikte çalışmasının önemine dikkat çekti.

Krizden çıkarılan dersi, “Global bir ekonomideyiz. Global çözüm gerektiren global sorunlar var. Bu da global kurumların yeniden oluşturulmasını gerektiriyor” sözleriyle özetleyen Brown, IMF’in kaynaklarının artırılarak en az 500 milyar dolara yükseltilmesini istedi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG