Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Gül: 'Kürdistan Demedim'


Türkiye'den Irak'a cumhurbaşkanı düzeyinde 33 yıllık bir aradan sonra tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ziyareti sırasında Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimi için 'Kürdistan' ifadesini kullanmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin daveti üzerine Bağdat'a düzenlediği iki günlük resmi ziyaretini tamamlayarak Ankara'ya döndü. Esenboğa havaalanında ziyaretini değerlendirip gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, "Bu tarihi ziyarette Türkiye- Irak ilişkileri açısından önemli sayfalar açılmış ve devamı da gelecektir" diye konuştu.

Kapsamlı Ticaret İşbirliği

Bağdat'taki temasları sırasında Talabani'nin yanısıra, yardımcıları Abdülmehdi ve Tarık Haşimi, Irak Başbakan'ı Nuri el-Maliki, Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'yle görüştüğünü anlatan Gül, Irak'ın yeniden yapılanma sürecinde en büyük destekçisinin Türkiye olacağını söyledi. Görüşmelerinde Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasına vurgu yaptığını, Irak'taki tüm grupların bu yönde hareket etmesi telkininde bulunduğunu dile getiren Gül, Irak'la Türkiye arasında 'kapsamlı ekonomik işbirliği anlaşması' imzalandığına vurgu yaptı. Gül, bu anlaşmanın Irak'la imzalanan en kapsamlı anlaşma olduğuna dikkat çekerken, Türkiye ile Irak arasındaki 6 milyar dolarlık ikili ticaret hacmini 2011'de 20 milyar dolara çıkarmayı kararlaştırdıklarını kaydetti.

Terörle Mücadelede Ortaklık

Gül, terörle mücadelede de Türkiye ile Irak'ın ortak hareket edeceğini, bu konuda iki ülke arasında 'kararlı bir tavrın' söz konusu olduğunu dile getirdi. Gül, bu ortak anlayışa Kürt yönetiminin de dahil olduğunu "Terörle mücadele için gerek merkezi hükümet, gerekse Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle ortak hareket edilmesi, görüşmelerimde açık şekilde ele alınmış; böyle hareket edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu konuda olumlu gelişmeler olacağını beklemekteyiz" sözleriyle anlattı.

Terörle mücadelede ortak hareket için 'tarihi bir fırsat' olduğunu ve bunun en iyi şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini isteyen Gül, ziyareti sırasında Kürt yönetimi için 'Kürdistan' ifadesini kullandığının hatırlatılması üzerine, bunun doğru olmadığını söyledi. Gül, "Ben aslında o söylediğiniz ifadeyi kullanmadım. Gerçek şu ki; Irak'ın bütünlüğüne en çok önem veren ülke Türkiye'dir. Irak'ın kuzeyinde yerel bir Kürt yönetimi vardır ve bunun da başbakanı vardır. Bunu söyledik" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG