Erişilebilirlik

23 Mart Amerikan Basınından Özetler


USA Today lüks konutlar için kullanılan kredilerde uygulanan vergi indirimini eleştiriyor. Gazete, konut kredilerinde uygulanacak vergi indirimlerinde sosyal adalete daha uygun bir düzenleme yapılmasını istiyor.

Obama ve Kongre, bir yandan sağlık harcamalarına kaynak bulmaya, bir yandan da bütçe açığını azaltmaya çalışıyor. Obama, zengin Amerikalıların kullandığı konut kredileri de dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki vergi indirimlerini azaltmayı gündeme getirdi. Bu öneri hayata geçerse yılda 31 milyar dolar gelir elde edilecek. Bu plan, inşaatçılar, emlakçılar ve konut kredisi verenler tarafından tepkiyle karşılandı. Şu anda bir milyon dolara kadar olan konutlarda uygulanan vergi indirimini, aşamalı olarak 500 bin dolara geri çekmek bize göre en doğru yöntemdir. Bu hem hakkaniyete uygun olacaktır, hem de bütçe açığını azaltacaktır.

Los Angeles Times General Motors ve Chrysler’in hükümetten 22 milyar dolarlık kredi istediğini hatırlatıyor. Ancak gazete, Amerikan otomobillerine duyulan güvenin de giderek azaldığını vurguluyor.

2007 yılında bir Asya arabası almayı planlayan Amerikalıların oranı % 60 iken, bu rakam 2008’de % 63’e çıktı. Araştırmaya göre, genç Amerikalılar arasında yabancı araba almak isteyenlerin oranı daha da yüksek. Ancak tüketiciler henüz bunu fark etmese de aslında Detroit büyük bir değişim yaşıyor. Yerli otomotiv firmaları, giderek daha iyi otomobiller üretiyor. Buna rağmen, General Motors ve Chrysler için, pahalı bir kurtarma planı yerine, iflas istenmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Eğer Washington’daki yetkililer bunun aksi bir karar verirse, otomotiv firmalarının sadece fabrikalarını değil, imajlarını da yenilemeleri gerekecek.

Christian Science Monitor Amerika’da hem otomotiv sektörünün hem de gazetelerin zor durumda olduğunu belirtiyor. Yapılan yorumda her iki sektörün de ciddi bir yenilenmeye ihtiyaç duyduğu vurgulanıyor.

Amerika’daki otomobil satışları son 27 yılın en düşük seviyesinde. Gazetelerin reklam gelirleri de son iki yılda % 23 azaldı. Gazete tirajları düşmeye devam ediyor. Her iki sektör de, durgunluğun yol açtığı sıkıntıların ötesinde bir kriz yaşıyor. Çözüm, işlerin düzelmesinden değil, bir dönüşümün sağlanmasından geçiyor. Yaşananlar, her iki sektörü de üretim yapma biçiminden çok, ürettikleri şeyleri değiştirmeye zorluyor. Hem insanların hem de düşüncelerin dolaşması Amerika için hala bir ihtiyaç. Şimdi bu geleneksel ihtiyacı yeni yöntemlerle karşılamak gerekiyor.

Washington Post Meksika kamyonlarının Amerika’da çalışmasının yasaklanmasının Kuzey Amerika Serbest Ticaret Antlaşmasına aykırı olduğu görüşünde. Gazete, bu tür korumacı politikaların ters tepeceği uyarısında da bulunuyor.

Meksika hükümeti bu karar misilleme olarak toplam ihracat değeri 2,4 milyar dolar olan 90 Amerikan ürününe % 10 ila 45 arasında gümrük vergisi getirdi. Arabulucu kararına göre, Meksika’nın bu kararı tamamen yasal. Hatta alabileceği önlemlerin tamamını da almadı. Soruna görüşmelerle çözüm bulabilmek umuduyla, daha kapsamlı bir misillemeden şimdilik kaçındı. Amerika ile serbest ticaret yapmak isteyen diğer ülkeler, şimdi Obama yönetiminin bu sorunun çözmek için adım atıp atmayacağını merakla bekliyor.

XS
SM
MD
LG