Erişilebilirlik

Obama'nın Bütçe Tasarısına Cumhuriyetçiler Karşı


Obama hükümetinin bir süre önce sunduğu yeni bütçe tasarısı devlet harcamalarını çok büyük çapta artırmayı öngörüyor. Kongre Bütçe Dairesi’nin geçen hafta yayınladığı rapor, bütçe açığının rekor düzeye çıkacağına ve dış borcun da önümüzdeki yıllarda, büyük çapta artacağına işaret ediyor. Obama hükümeti, harcamalarını artırma kararını savunurken Cumhuriyetçiler ve hatta bazı Demokratlar, bu iddialı harcama planlarında kesinti gerektiğini savunuyor.

Başkan Barack Obama gelecek yıl için sunduğu 3 trilyon 600 milyar Dolar’lık bütçe tasarısının öngördüğü, sağlık ve eğitim alanlarına yapılacak yatırımların, hayati derecede önem taşıdığını savundu. Başkan bu alanlara yatırımların, getirilerini, şu andaki ekonomik durgunluktan kurtulduktan sonra vermeye başlayacağını belirtti.

Ancak Kongre Bütçe Dairesi’nin geçen hafta yayınladığı rapor, bu dev bütçeyi üyelere kabul ettirmeyi zorlaştırdı. Daire, kabul edildiği takdirde, bütçenin yaratacağı açığın öngörülenden daha yüksek olacağını, dış borçları da önümüzdeki on yılda trilyonlarca dolar artıracağını belirtti.

Obama’nın baş ekonomik danışmanı Christina Romer, bir televizyon programında gelecekteki ekonomik büyümenin bütçe dairesinin öngördüğünden çok daha büyük olacağını kaydederek şöyle konuştu:

"Önümüzdeki beş veya on yıllık sürede, gayrisafi milli hasılanın yılda yüzde 2,2 ya da 2,3 olacağını var sayıyorlar. Bu rakamlar, özel teşebbüsün ve Merkez Bankası’nın tahminlerinin çok altında kalıyor. Biz bu tahminleri, çok kötümser buluyoruz."

Cumhuriyetçiler bütçe tasarısına topluca karşı çıkıyor. Obama’nın bir süre önce Kongre’ye kabul ettirdiği ekonomik canlanma paketine evet oyu veren üç Cumhuriyetçiden biri olan Maine senatörü Susan Collins, bu bütçeye oy vermeyeceğini söyledi:

"Bu bütçe borç yükümüzü eşi görülmemiş boyutlara çıkartacak. Kamunun borcunu beş yılda iki, on yılda da üç kat artıracak. Kişi başına borç oranı, İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana ilk kez bu kadar yükseğe fırlayacak. Bunu kaldıramayız. Bu kadar büyük borç yükü, ekonominin temel sağlığını da tehdit eder."

Anayasa bütçenin kontrol yetkisini Kongre’ye veriyor. Demokratlar Kongre’nin her iki kanadına da hakim olmakla birlikte, Senato’da Cumhuriyetçiler, istemedikleri bazı yasaları, çeşitli manevralarla engelleme gücüne sahip.

Yönetim yetkilileri bütçe üzerinde Cumhuriyetçilerle pazarlığa hazır olduklarını söylüyor. Ancak Obama yönetimi, seçim kampanyasında halka vaad edilen enerjide bağımsızlık, sağlık sisteminde reform ve eğitim fırsatlarını artırma gibi hedeflerden ödün verilemeyeceğini de belirtiyor.

XS
SM
MD
LG