Erişilebilirlik

Dünya Ekonomisi Küçülmeye Doğru Gidiyor


Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn Dünya Bankası’nın yaptığı araştırmaya dayanarak, küresel ekonominin bu yıl küçüleceğini açıkladı. Dünyanın önde gelen gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinin Londra’da yapacakları G-20 zirvesi öncesinde ekonomi, yine gündemin ana maddesini oluşturmaya devam ediyor.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn 2009 yılında küresel ekonomide daralma olacağını söyledi. Strauss-Kahn, “IMF, küresel ekonomik büyümenin bu yıl sıfırın altına inmesini bekliyor. Bugüne kadar gördüğümüz en kötü ekonomik performanstan söz ediyoruz,” diye konuştu.

Dünya Bankası’nın araştırmasına göre, küresel ekonomi İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez bu yıl küçülecek. Bu arada Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, mali kurallar kapsamlı şekilde gözden geçirilmeden, Amerikan ekonomisinin toparlanamayacağını söyledi. Bernanke şöyle konuştu: “Mali sistemi bir bütün olarak kontrol eden bir stratejiye ihtiyacımız var. Sistemin parçalarını bir bütün olarak ele almalıyız.” Bernanke bu açıklamaları, Amerika’da mali sektöre ilişkin kısıtlamaların gözden geçirilmesi sürecinin başlaması ve sektörün önde gelenlerinin Nisan’da Londra’da yapılacak G-20 zirvesine hazırlanması sırasında yaptı.

Dünya Bankası’nın araştırması ayrıca ticaretin son 80 yıldaki en hızlı düşüşü yaşadığını gösteriyor. Strauss-Kahn, ticaretteki bu hızlı azalmanın Afrika ülkelerini olumsuz etkileyeceğini söylüyor. IMF Başkanı Strauss-Kahn’a göre ekonomik kriz Afrika kıyılarına ulaşmakta gecikmiş olsa da kriz hızla ilerliyor ve etkisi ağır olacak. Avrupa Birliği, ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan ülkeler için IMF kriz fonunun iki katına, yani 500 milyar Dolar’a çıkarılmasını destekliyor. Bu parayı, Çin ve Suudi Arabistan gibi döviz rezervi yüksek ülkelerin karşılayabileceği düşünülüyor.

XS
SM
MD
LG