Erişilebilirlik

Türkiye'de Nevruz Kutlanıyor


Bahar bayramı Nevruz, 29 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesi Türkiye'de seçim mitingleriyle birleştirilip, coşkuyla kutlandı. Ankara'da yakılan Nevruz ateşinin üstünden Amerikan Büyükelçisi James Jeffrey de atladı. Diyarbakır'da düzenlenen Nevruz kutlamalarına bir milyona yakın kutlamacının destek vermesi dikkat çekti.

Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Nevruz törenine vatandaşların yanısıra Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen öğrenciler de katıldı. Törende Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Genel Müdürü Düsen Kasainov ile boyalı yumurta tokuşturdu. Nevruz hakkında bir konuşma yapan Kasainov, barış ve kardeşlik diledi. Günay ise Nevruz'un barışa özlemi hissettiren bayram olduğuna vurgu yaptı. Kazakistan, Kırım, Kırgızistan, Hakas, Altay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Başkurdistan, Gagavuz yeri, Azerbaycan ve Tataristan'dan da temsilcilerin katıldığı törende nevruz gelenekleri sergilendi. Törene katılan Amerika'nın Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Bakan Günay ve TÜRKSOY Genel Müdürü ile demir dövdü. Büyükelçi Jeffrey, Bakan Günay'la Nevruz ateşinin üzerinden de atladı.

Diyarbakır'da Coşku

Siyasi parti liderleri yayınladıkları Nevruz mesajlarında 'barış ve kardeşlik' vurgusu yapıp, şiddete prim verilmemesini isterken, Nevruz kutlamalarının en dikkat çeken mekanı yine Diyarbakır oldu. Kürt vatandaşların partisi olarak bilinen Demokratik Toplum Partisi (DTP), Diyarbakır'da seçim mitingini Nevruz kutlamasıyla birlikte gerçekleştirdi. Yaklaşık bir milyon kişinin katıldığı kutlamada bu yıl CHP'liler de yer aldı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakırlılar'a hitaben yaptığı konuşmada 29 Mart yerel seçimlerinde Kürt sorunu açısından bir referandum yaşanacağını belirterek tüm Diyarbakırlılar'ı oy kullanmaya çağırdı.

DTP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Nevruz için özel olarak hazırladığı 135 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen kutlamalarda büyük coşku yaşandı. Nevruz'a katılan Diyarbakırlı kadınların yerel kıyafetleri dikkat çekti. 12 Eylül sonrası Diyarbakır cezaevinde Nevruz günü kendini yakan Mazlum Doğan ve PKK lideri Abdullah Öcalan posterleri kutlamalarda göze çarptı. Kutlamalarda ilk olarak sahneye Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir çıktı. Kürtçe, "İnsan, diliyle özgürleşir" yazan kürsüde, beyaz güvercini öperek havaya uçuran Baydemir, Kürtçe yaptığı konuşmasında AKP'yi eleştirdi. Baydemir, AKP'nin demokratikleşme adımlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Eski DEP milletvekili Leyla Zana ise Kürtçe olarak başladığı konuşmasına "Mecliste ilk Kürtçe'yi ben konuştum. İzin verin, sözlerimi Türkçe sürdüreyim" diyerek, konuşmasını Türkçe tamamladı. Erdoğan ve Talabani'nin, Erbil'de toplanması planlanan Kürt konferansı ile ilgili sözlerini eleştiren Zana, bu konferansın Kürtler için önemini anlattı. Zana, kalabalığın Başbakan Erdoğan'ı yuhalaması üzerine müdahale ederek "Benim olduğum yerde böyle birşey yapamazsınız. Bu, Kürtlerin adalet anlayışına sığmaz" dedi.

XS
SM
MD
LG