Erişilebilirlik

Fransa'da Üç Milyon Kişi Sokağa Döküldü


Ekonomik kriz Fransa’yı derinden sarsmaya devam ediyor. Ülkede düzenlenen yılın ikinci büyük grevinde sendikalara göre 3 milyon kişi sokağa döküldü. Fransa’da işyerlerinde, okularda, demiryollarında hayat durdu. İlk greve sosyal paketle yanıt veren hükümet yeni bir paket açıklamayacağını söyledi. Sendikalar ise hükümete 1 Mayıs’ta daha büyük bir kitle ile sokağa çıkacaklarını iletti.

Ekonomik kriz nedeniyle yalnızca son üç ayda 100 bini aşkın kişinin işini kaybetmesi, bir biri ardına işyerlerinin kapanması ve hükümetin krize karşı aldığı önlemlerin halkı memnun etmemesi nedeniyle Fransa’da sosyal tansiyon giderek yükseliyor. 2009 yılının ilk üç ayında ikinci kez sokağa dökülen Fransızlar, dün ülkede yaşamı durdurdu. Sendikaların ülke genelinde ilan ettiği greve katılım, Ocak ayı sonunda düzenlenen ilk grevi de aşarak 3 milyonu buldu.

Ülke genelinde 220’yi aşkın yürüyüş düzenlenirken, başkent Paris’te 350 bin, Marsilya’da 320 bin, Bordeaux’da 100 bin Touluse’da 90 bin, Nantes’da 70 bin kişi hükümeti protesto etmek için sokağa döküldü. Okullar, hastaneler, iş yerleri, devlet daireleri heryerde adeta yaşam durdu, krize karşı etkili önlem alamayan hükümet eleştiri yağmuruna tutuldu.

Bebek arabasıyla greve katılan ev kadınlarından 70 yaşın üzerindeki emeklilere kadar görülmeye alışık olunmayan bir kitlenin katılması dikkat çekti. Grevden en az zarar gören devlet memurlarının katılımında düşüş gözlendi, buna karşılık hayatında hiç greve çıkmamış özel sektöre mensup üst düzey teknokrat kadroları greve destek verdi. Anketler halkın yüzde 78’inin greve destek verdiğini ortaya çıkardı.

Gösterilere damgasını vuran tablo ise ülkede işten atılmalara karşı bir süredir grev yapan Continental çalışanlarına bütün kent halkının destek vermesi oldu.

Kamuda işten çıkartmaların durdurulması ve bankalara paraşütle gelen yüksek maaşlı yöneticilerin maaşlarında indirim yapılması, zenginlere tanınan yüzde 50’lik vergi tavanının kaldırılması ve krizin gerçek mağduru olan işçilere verilen asgari ücretin artırılması talepleri öne çıktı. Rekor kar kaydetmesine rağmen işçi çıkaran Fransız petrol firması TOTAL de yüzbinlerce işsizin öfkeli sloganlarına hedef oldu.

Eleştirilerin politik hedefi Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy grev günü Brüksel’deki liderler zirvesine katılınca, çalışanların talebine yanıt vermek de Başbakan François Fillon’a kaldı.

Ocak ayında yapılan ilk grevin ardından yoksul kesime yardım edebilmek için 2 virgül 6 milyar Euro’luk paket açıkladıklarını kaydeden Fillon, katılımın daha güçlü olmasına rağmen yeni bir yardım paketi olmayacağını söyledi. Fillon’un açıklamaları çalışanları daha da öfkelendirdi. Sendikalar hükümetin uyarılara kulak asmaması durumunda 1 Mayıs’ta daha büyük bir gövde gösterisi ile sokaklara döküleceklerini kaydettiler.

XS
SM
MD
LG