Erişilebilirlik

AB Zirvesinde İkinci Gün


Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, küresel krizle mücadele yöntemlerini masaya yatırırken, aynı zamanda da 2 Nisan’da Londra’da düzenlenecek G-20 Zirvesi için ortak tutum belirlemeye çalışıyor.

Krize yönelik önlemler konusunda Avrupa Birliği içinde tam bir uzlaşının hakim olduğunu söylemek oldukça güç olsa da, zirvenin ilk gününde özellikle enerji sektöründeki projelere aktarılacak 5 milyar euro tutarındaki paketin kullanım alanı belli oldu. Paketin 3 milyar 975 milyon euro tutarındaki kısmı enerji bağlantılı projelerde kullanılacak geri kalan bölüm ise hızlı internet projelerine aktarılacak. Ana paketin 2 milyar euro tutarındaki bölümünün 2009 yılı içinde kullanılması öngörülüyor. Paketin enerjiyle ilgili olan kısmının büyük bir bölümünün doğal gaz hatları için harcanması gündemde.

Avrupa Birliği, daha önce devreye soktuğu teşvik planına yeni bir ekleme yapma konusunda ise oldukça isteksiz. AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nin Başbakanı Mirek Topolanek bunu net bir şekilde ortaya koydu. Almanya Başbakanı Angela Merkel de Çek Dönem Başkanlığı’yla aynı çizgide. Şu ana kadar yapılması gereken katkının yapıldığını söyleyen Merkel, küresel krize karşı alınan mevcut önlemlerin sonuçlarının beklenmesini isteyerek, “Vaat yarışına girmek durumu sakinleştirmeyecek” dedi. Avrupa Birliği’nin Çek Cumhuriyeti’nden sonraki Dönem Başkanı olacak İsveç’in Başbakanı Fredrik Reinfeldt de tüm sorunları vergi mükelleflerinin parasıyla çözmenin mümkün olmadığı mesajını verdi.

Aslında bu mesajlar biraz da AB’nin çabalarını çok yeterli bulmayan Amerikan yönetimini hedef alan bir niteliğe sahip. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da mevcut teşvik paketinin çok büyük bir çaba olduğunun altını çizerek yeni bir paket hazırlamak yerine bunun uygulanmasının daha doğru bir yaklaşım olacağını söyledi. Ancak özellikle euro bölgesinde yer almayan Doğu Avrupa’daki Birlik ülkelerinin içinde bulundukları zor durumu dikkate alan Barroso, zirvede daha önce 25 milyar euro olarak belirlenen kriz destek fonunun 50 milyar euro seviyesine yükseltilmesini önerdi. Bu öneriye genel anlamda sıcak bakılıyor.

Barroso, ekonomik krizle ilgili önlemler konusunda ABD’yle Avrupa Birliği’ni karşılaştırmanın çok doğru olmayacağını söyledi. Buna gerekçe olarak ise iki tarafın ekonomik durumlarının çok farklı olmasını gösterdi.

AB liderleri gerek G-20 zirvesinde takınılacak tavır, gerekse krizle mücadele konusundaki yaklaşımlarla ilgili nihai kararlarını bugün verecekler.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG