Erişilebilirlik

19 Mart Amerikan Basınından Ozetler


Washington Post El Kaide ve Taliban’la mücadelede Pakistan’ın büyük önem taşıdığını yazıyor. Gazete, bu nedenle Obama yönetiminin Pakistan’da siyasi istikrarın sağlanması için devreye girmesini istiyor:

“Geçmişte, Pakistan’daki siyasi çekişmeler askeri darbeyle son bulurdu. Amerika, bu darbelerden memnun olmasa da hoşgörüyle yaklaşırdı. Ancak İslamabat’taki her krizle birlikte El Kaide ve Taliban’ın güçlendiği bir dönemde artık bu döngü kırılmalıdır. Pakistan ordusu ve Obama yönetimi, sivil liderler arasındaki kavgaya müdahale ederek, istikrar sağlayıcı bir rol üstlenmelidir. Pakistan’ın asıl düşmanı olan cihat yanlısı gruplara karşı uzlaşma sağlanması için baskı uygulamalıdır.”

USA Today gazetesi, Amerikan halkının Afganistan savaşına verdiği desteğin azaldığını belirtiyor ve şunları yazıyor:

“Obama yönetimi, Afganistan’daki 38 bin Amerikan askerine ek olarak 17 bin asker daha gönderme kararı aldı. Eğer Afganistan’daki kayıplar artarsa, Obama net ve ulaşılabilir hedefler göstermedikçe, savaşa karşı olanların sayısı artacaktır. Irak’ta altı yıldır süren savaş, büyük planların nasıl bir kabusa dönüşebileceğini gösteriyor"

Christian Science Monitor Rusya’nın silahlanma harcamalarını artırma kararına dikkat çekiyor. Gazete, silahlanma yarışının yeniden başlamasının, Moskova’nın yararına olmayacağını savunuyor ve şöyle diyor:

"Moskova, Soğuk Savaş’tan hiç ders çıkartmadı mı? Sovyetler Birliği Amerika’nın silahlanmasıyla rekabet edemediği gibi, girdiği yarışta hem ekonomisi hem de itibarı zarar gördü. Bugün de, Rusya’nın meydan okuyacak parası yok. Petrol ve doğal gaz gelirleri, Rusya’nın son on yılda silahlanma harcamalarını dört kat artırmasına olanak sağladı. Ancak petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüşle artık bu dönem sona erdi."

New York Times Obama yönetiminin AIG krizinden yanlış bir ders çıkarttığını savunuyor. Gazete, finans sistemindeki sorunun tam yetkili bir denetleme kurumunun eksikliğinden değil, denetleme sisteminin yanlışlığından kaynaklandığı görüşünde:

"Ne yazık ki, mali piyasaların riskini denetleyecek bir kuruluş, finans sistemindeki sorunu çözecek sihirli bir formül gibi sunuluyor. Ancak bu doğru değil. Kongre, böylesine kolaycı bir çözüm yerine, denetleme sisteminde reforma gidilmesi gibi daha zorlu bir görevi önüne koymalıdır. Denetleme sisteminin sağlamlaştırılmasına verilen kamuoyu desteği de, bugün yaşanan felaketin tekrarlanmaması açısından doğru değerlendirilmelidir."

XS
SM
MD
LG