Erişilebilirlik

Almanya'da Gençler Aşırı Milliyetçiliğe Kaymaya Başladı


Almanya’da gençlerin aşırı sağ ve ırkçı düşüncelere gösterdiği ilginin giderek arttığı bildiriliyor. Kendileriyle ilgili bir araştırmaya katılan gençlerin yüzde 30’u Almanya’da çok fazla yabancı bulunduğunu ve bunların sınırdışı edilmesi gerektiğini savunuyor.

Alman Kriminolojik Araştırmalar Enstitüsü ve Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan araştırma, geçen hafta 16 kişinin ölümü ile sonuçlanan okul katliamının yankılarının sürdüğü Almanya´nın gündemine oturdu. Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri, her yedi gençten birinin kendini ‘aşırı derecede yabancı düşmanı’ olarak tanımlaması. Almanya’nın 61 farklı yöre ve kentinde 14 ile 16 yaşları arasında olan yaklaşık 45 bin öğrencinin katılımı ile yapılan araştırmaya göre, genç erkeklerin yüzde 4,9'u, genç kızların da yüzde 2,6'sı aşırı sağcı bir parti yada politik gruba üye. Gençler arasında demokratik partilere üye olanların oranıysa sadece yüzde 0,6. Gençlerin yüzde 30’u Almanya´da çok fazla yabancı bulunduğunu ve bunların sınırdışı edilmesi gerektiğini savunuyor. Kendini ‘Yahudi düşmanı’“ olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 8,4. Alman medyasında ve kamuyunda büyük yankı bulan araştırma, ülkenin doğusundaki eyaletlerde yabancı düşmanı ve ırkçı gençlerin oranının çok daha yüksek olduğunu da belgeliyor. Bu bağlamdaki sayılara göre, doğudaki eyaletlerde kendini ‘aşırı derecede yabancı düşmanı’ olarak tanımlayan gençlerin oranı yüzde 19, yani her bes gençten biri bu gruba ait. Almanya'da halen 15 milyon Alman kökenli olmayan insan yaşıyor. Batıdaki eyaletlerde göçmenler nüfusun yüzde 19’unu, doğuda ise sadece yüzde 4’ünü oluşturuyor. Uzmanlar özellikle genç erkeklerin yabancı düşmanlığına daha meyilli olduğunu kaydederek, bu durumun ciddiye alınması ve yabancı düşmanlığına karşı mücadele edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Potsdam Üniversitesi Sosyoloji Bölümü profesörlerinden hacı Ali Uslucan, başta Federal Hükümet olmak üzere yetkililerin gençler arasındaki aşırı sağcı eğilimleri yeteri kadar ciddiye almadığını ve mücadele etmedğini savunuyor.

Bu arada geçen hafta Çarşamba günü Winnenden kentinde 17 yaşındaki bir gencin bir okulda 15 kişiyi öldürmesinin ardından bu araştırmanın diğer sonuçları da merakla bekleniyordu. Araştırma bilgisayar alanında da alarm verici sonuçlar ortaya koyuyor. Buna göre gençlerin yüzde 15,8’inde bilgisayar oyunları bir bağımlılık davranışı olarak ortaya çıkıyor. Almanya’da gençler bilgisayar önünde günde ortalama 4,5 saat geçiriyorlar. Araştırma, bu alanda Avrupa’da yapılan en geniş kapsamlı anket olma özelliğini taşıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG