Erişilebilirlik

Dünya Su Forumu İstanbul'da Toplanıyor


Dünya Su Konseyi ve Türkiye tarafından düzenlenen “Dünya Su Forumu, bugün İstanbul’da başlıyor. 22 Mart’a kadar sürecek olan toplantılara 107 ülkeden temsilciler katılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde yapılacak foruma katılacak 15 devlet başkanı arasında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de var.

Su kaynaklarının verimli ve etkin kullanılması, gelecek için ortak planlamaların yapılması ve çevre dengesinin korunması için üç yılda bir toplanan "Dünya Su Forumu"nun beşincisi İstanbul'da yapılıyor. Daha önce Fas, Hollanda, Japonya ve Meksika'da düzenlenen "Dünya Su Forumu", bu kez İstanbul'da mini bir 'su zirvesi'yle birlikte gerçekleştirilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri, Dışişleri Bakanlığı ve Dünya Su Konseyi'nin organizasyonuyla düzenlenecek zirveye 20 bin kişilik bir katılım bekleniyor. 107 ülkeden 120 bakanın yer alacağı zirvede, 15 devlet başkanı ve BM temsilcileri de, dünya su kaynaklarının doğru ve etkin kullanılması, gelecek kuşakları aktarılması için özel mutabakat belgelerine imza atacak. 17.5 milyon Euro'luk zirvenin masraflarının 7.5 milyon Euro'su Devlet Su İşleri, 5'er milyon Euro'luk bölümleri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi tarafından karşılanacak. Forumu, daha önceki toplantılarda olduğu gibi küreselleşme karşıtı grupların protesto etmesi bekleniyor. Bu ihtimale karşı her türlü polisiye önlem de alınıyor.

İran ve Amerika

Zirveye Amerika ve İran, bakan düzeyinde katılacak. İki ülke temsilcilerinin su için ortak anlaşmalara imza atabileceğini belirten diplomatik kaynaklar, su için atılacak ortak imzalara Suriye, Güney Kıbrıs, Ermenistan gibi ülkelerin de katılabileceğini belirtiyor. Çünkü bu ülkelerin hepsinin bakan düzeyinde zirvede temsil edilmesi bekleniyor. Zirveye Dünya Su Konseyi'nin davetlisi olarak katılacak Güney Kıbrıs'lı yetkililerin, Kuzey Kıbrıs'tan katılımcılarla da gayri resmi düzeyde değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

Ödüllü Forum

İstanbul forumunun ana teması 'Farklılıkların Suda Yakınlaşması' olarak belirlendi. Forum, üç bölüm halinde yapılacak: 'Tematik Süreç', 'Bölgesel Süreç' ve 'Siyasi Süreç'. ‘Su Sergisi’ ve ‘Su Fuarı’nın da açılacağı foruma, Başbakan Tayyip Erdoğan ’ın da katılarak, "Farklılıkların Suda Yakınlaşması" ana teması çerçevesinde halkı su konusunda bilgilendiren haberlere ödül vermesi bekleniyor. Forum kapsamında Başbakanlık Su Ödülü, Kral İkinci Hasan Büyük Dünya Su Ödülü, Kyoto Büyük Dünya Su Ödülü ve Compromiso Mexico Su Ödülü kategorilerinde çeşitli ödüller dağıtılacak.

‘Yerel idareler ve su ilişkisi’ konusunda da tarihi bir buluşmaya sahne olacak forumda, "İstanbul Su Mutabakatı" da imzaya açılacak. Ayrıca Gençlik Dünya Su Forumu, Su ve Sinema Buluşması gibi kültürel ve yan etkinlikler de düzenlenecek. Dünyanın önemli kentlerinden olan Lyon, Marsilya, Paris, Rotterdam, Strasbourg, Stuttgart, Viyana, Zaragoza, Brisbane ve İstanbul, "şampiyon şehir" olarak "İstanbul Su Mutabakatı"nı imzalamayı kabul eden şehirler arasında bulunuyor. Foruma katılacak olanlar arasında Monaco Prensi, Tacikistan, Irak, Somali, Azerbaycan cumhurbaşkanları, Tuvalu, Fas, Kırgızistan, Güney Kore başbakanları, Hollanda Veliaht Prensi ve Japonya eski başbakanı bulunuyor.

XS
SM
MD
LG