Erişilebilirlik

ABD Güney Çin Denizi'ne Muhrip Gönderdi


Pekin hükümeti, Amerika’nın Çin açıklarına savaş gemisi göndermesine tepki gösterdi.

Washington, Güney Çin Denizinde seyreden bir istihbarat gemisinin Çin donanması tarafından taciz edilmesi üzerine bölgeye bir muhrip gönderdi.

USS Chung Hoon muhribinin Impeccable adlı istihbarat gemisini koruması altına aldığı öğrenildi.

Çin, Amerika’nın bölgeye en modern savaş gemilerinden birini göndermesinin uygun bir hareket olmadığını ileri sürdü. Çin basınında çıkan haberlere göre, Pekin hükümeti gelişmeleri yakından takip ediyor.

Amerika, geçen Pazar günü, harita gemisi olduğunu öne sürdüğü Impeccable’ın, Güney Çin denizinde, Çin donanması tarafından taciz edildiğini öne sürmüştü..

Askeri yetkililere göre, beş Çin gemisi tarafından kuşatılan gemi olay sırasında, Haynan adasının 120 kilometre açığında uluslararası sularda seyir ediyordu.

Açıklamaya göre, Çinliler, Amerikan gemisinin önüne kereste attı, arkasında çektiği sonar cihazını kesmeye çalıştı.

Pekin hükümeti ise,Amerikan gemisinin Çin’in ekonomik bölgesine girerek uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini iddia etti.

Amerika’yla Çin arasında daha önce aynı bölgede meydana gelen olaylar iki ülke arasında sürtüşmeye yol açıyor.

Çin, uluslararası sularda da olsa, Amerikan savaş gemileri ve casus uçaklarının kıyıları açıklarında faaliyet göstermesine karşı çıkıyor. Washington ise uçak ve gemilerin uluslararası hava sahası ve sularda bulunduğunu, dolayısıyla herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığını savunuyor.

Birleşmiş Milletler sözleşmelerine göre, kıyısı olan ülkelerin karasuları kıyıdan 22 kilometre açığa uzanıyor. Ayrıca, deniz kıyısındaki ülkelere, kıyıdan 370 kilometre açığa kadarki bölgede özel ekonomik haklar tanınıyor. Ancak yabancı ülkelerin ekonomik bölgeden serbest geçiş ve askeri tatbikat yapma hakkı da var ve anlaşmazlığın kökünde Çin’in buna karşı çıkması yatıyor.

Türkiye’den en az iki misli büyük bir alanı kaplayan Güney Çin denizinde çoğu boş 200’den fazla ada var ve bu adaların kime ait olduğu Çin, Brunei, Malezya, Filipinler ve Vietnam arasında sürekli sürtüşme konusu oluyor.

XS
SM
MD
LG