Erişilebilirlik

'Ortadoğu'da Amerikan Aleyhtarlığı Yaygınlığını Koruyor'


Worldpublicopinion.org tarafından yayınlanan bir araştırmada Ortadoğu ve Güney Asya’da Amerikan aleyhtarlığının yaygın olduğu görülüyor. Ancak araştırmaya göre, bölgede, terör ve el Kaide’ye verilen desteğin de azaldığı dikkat çekiyor.

Worldpublicopinion.org tarafından yapılan ve geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir kamuoyu yoklamasına göre Ortadoğu ve Güney Asya’da yaşayanların önemli bir kesimi Amerikan halkını hedef alan saldırılara karşı. Ancak araştırmaya katılanların önemli bir kısmı el Kaide’nin, Amerikan askerlerinin Müslüman ülkelerden çıkarılması hedefini destekliyor ve askerlere saldırı düzenlenmesini doğru buluyor. Araştırmaya katılanların çoğunluğu Amerika’nın İslam dinini zayıflatma ve Ortadoğu petrolünü kontrol altında tutmayı amaçladığını düşünüyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Worldpublicopinion.org Direktörü Prof. Dr. Steven Kull, Ortadoğu’da Amerika’nın bölge ülkelerine baskı uyguladığı görüşünün hakim olduğunu; bununla birlikte, el Kaide’ye verilen desteğin de azaldığını söylüyor.

Diğer ülkelere oranla Türkiye’de el Kaide ve terör karşıtı görüşler daha keskin. Türklerin yüzde 74’ü Amerikalı sivilleri hedef alan saldırıları onaylamıyor. Türklerin yüzde 68’i el Kaide lideri Usame bin Ladin hakkında olumsuz görüşlere sahip; destekleyenlerin oranı yüzde 9.

Ancak araştırmada, Amerikan aleyhtarı görüşlerin de yaygın olduğu görülüyor.

Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 82’si Amerika’nın İslam dinini zayıflatma; yüzde 79’u, Hıristiyanlığı yayma hedefinde olduğunu düşünüyor. Yüzde 89’luk kesim, Amerika’nın Ortadoğu petrolünü kontrol altında tutmayı hedeflediği görüşünde. Araştırmaya göre, Türklerin yüzde 77’si Amerika’nın Basra Körfezi’nde deniz üssü bulundurmasının kötü bir fikir olduğuna inanıyor. Türkiye’de Amerikan askerlerine düzenlenen saldırılar konusunda da farklı görüşler hakim. Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 40’ı Irak’ta Amerikan askerlerine saldırı düzenlenmesini onaylarken, yüzde 39’u karşı çıkıyor.

Kull, Amerika’yla Türkiye’nin müttefik olmasına rağmen, Türkler arasında Amerikan askerlerine saldırıları destekleyenlerin oranının bu kadar yüksek olmasını şaşırtıcı bulduğunu söyledi. Ancak, Kull, Türkiye dahil bölge ülkelerinde yaşayan insanların Amerika’nın Ortadoğu’daki varlığını baskıcı olarak yorumladığını ve çekilmesini desteklediğini belirtti. Kull, Obama yönetiminin askerleri Irak’tan çekilmesiyle bu görüşün yumuşayabileceğini vurguladı.

Bu arada, araştırmaya göre Türklerin yüzde 53’ü İslamcı grupların siyasete katılmalarını desteklerken; yüzde 30’u karşı çıkıyor.

Worldpublicopinion.org tarafından yayınlanan kamuoyu yoklaması Obama yönetiminin görevi devralmasından önce yapılmıştı. Irak, İran, Ortadoğu, terörle mücadele gibi konularda Amerikan dış politikasını değiştireceğini söyleyen Başkan Obama bu yönde adımlar atmaya başladı. Obama’nın iktidara gelmesinden sonra yeni anket çalışmalarına başladıklarını söyleyen Dr. Kull, bölgede "umut olduğunu" söyledi.

Dr. Kull, Türkiye dahil bölge ülkelerinde Obama Yönetimi’nin “değişimi sağlayacağı” konusunda umut beslendiğini, Amerika hakkında görüşlerin henüz tam olarak değişmese de bir iyileşme işareti görüldüğünü kaydetti. Yeni araştırmanın yaz aylarında yayınlanması bekleniyor.

Ankete ulaşmak için tıklayın.

XS
SM
MD
LG