Erişilebilirlik

Fransa'da Suç Oranında Artış Yaşanıyor


Fransa’da yapılan son araştırmalar suç oranında büyük artış olduğunu gösteriyor. Yiyecek çalmaktan, internet aracılığı ile kredi kartı yolsuzluklarına kadar birçok alanda işlenen suçlarda yüzde 90’ı aşan artış belirlendi. Ülkedeki tüm ekonomik rakamlar alarm verirken Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin günlüğü 50 bin euro tutan lüks Meksika tatili tepkilere yolaçtı.

Tüm dünyada olduğu gibi krizden şiddetle etkilenen Fransa’da küçük suçlarda patlama yaşanıyor. Fransa’nın Küçük Suçları İzleme Örgütü OND tarafından çıkarılan suç haritasında ortaya çıkan çarpıcı bir gerçek de, kırsal kesiminde hırsızlık ve dolandırıcılıkta büyük kent varoşlardından geri kalmadığı oldu. Küçük Suçları İzleme Örgütü’nün istatistiklerine göre, Fransa’nın tüm kentlerinde patlama sayılabilecek artış yaşandı.

OND Başkanı Alain Bauer, Ekonomik krizden bu yana insanların dolandırıcılığa yöneldiklerini, dolandırıcılığın artık bin çeşidinin hergün tekrar ettiğini açıkladı. Bauer, Le Figaro Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, arabasının benzinini doldurup ödemeden kaçanlardan, taksi parasını ödemeden kaçan müşteriye, otel ve lokantalarda hesabı ödemeden kaçan müşterilerden, mağazalardan alışveriş esnasında yiyecek çalanlara kadar pek çok suçun Fransa’nın her ilinde sıklıkla görülmeye başladığını belirtti.

İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre yalnızca Ocak ayında 200 bini aşkın dolandırıcılık olayı yaşandı. Üstelik bu suçların önemli bir bölümü internet aracılığı ile işlendi. 2005 yılında internet aracılığıyla işlenen suçlar, küçük yüz kızartıcı suçların yüzde 6.2’sini oluştururken, bugün beş kat artarak yüzde 30’a ulaştı. Kırsal kesimde yaşanan dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarında ise tam bir patlama oldu. Örneğin ülkenin güney batısındaki Poitou-Charentes bölgesinde suç oranı yüzde 96 arttı. Yetkililer bunda internetin köylere kadar girmesinin de önemli rolu olduğunu belirtiyor.

Fransa’da krizden etkilenen rakamlar yalnızca suç oranındaki artış değil. Ekonominin tüm rakamları ülkede krizin alarm vermeye başladığını gösteriyor. Fransız Borsası CAC 40’da işlem gören şirketlerin kar oranının 2008 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 39 oranında düştüğü belirlendi. Ülkede kriz nedeniyle işsiz kalanların sayısı ise 100.500’e ulaştı. Avrupa’da bu sene içinde toplam 4.5 milyon kişinin işsiz kalması bekleniyor. Fransız çalışanlar 19 Mart Perşembe günü yeniden hükümete karşı genel greve çıkıyor.

Ülkede tüm rakamlar alarm verirken, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Meksika’ya düzenlediği resmi gezi öncesi günlüğü 50 bin euroluk lüks bir tatile çıkması Fransız kamuoyunda büyük tartışma başlattı. Elysee Sarayı’nın, Sarkozy ve eşinin 2.5 günlük lüks tatillerinin, Meksika Cumhurbaşkanı tarafından ödendiği açıklamasının Meksikalı bir diplomat tarafından yalanlanması da tartışmayı polemiğe dönüştürdü. RTL Radyosu’nun ortaya çıkardığı habere göre, Sarkozy çiftinin kaldığı lüks tatil sitesi El Tamarindo’nun Meksika’nın en büyük milyarderlerinden Roberto Hernandez Ramirez’e ait olması da soru işaretlerini artırdı. RTL radyosu Citibank’ın yönetim kurulu üyesi de olan ülkenin en zengin bankacılarından Ramirez’in 1990’lı yıllarda Güney Amerika’daki eroin trafiğini kontrol etmek ve uyuşturucu parasını aklamaktan sorgulanan şaibeli bir bankacı olduğunun altını çizdi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG