Erişilebilirlik

Almanya'da Kanlı Saldırı


Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde bulunan Winnenden kasabasindaki kanlı saldırı Almanya’yı yasa boğdu. Eyalet başkenti Stuttgart’ın yakında bulunan Winnenden’deki Albertville Lisesi’nde bu sabah yapılan silahlı baskında en az 17 kişi öldü. Ölenlerden biri daha geçen yıl diploma alarak okuldan mezun olan 17 yaşındaki saldırgan. Diğerleri ise, 13’ü öğrenci, iki öğretmen ve iki de sokakdan geçenler olmak üzere toplam 16 kişi. 10-19 yaşlarında 700 civarında öğrencinin eğitim gördüğü Albertville Lisesi 'nde yerel saatle sabah 09.30 sularında meydana gelen saldırıyı düzenleyen Tim K. adlı katilin, okula girer girmez dersanelere dağılan öğrencilere ve çevresine rastgele ateş açtığı, öğrenci ve öğretmenlerin panik içinde sınıflarda mahsur kaldığı, siyah giyimli saldırganının daha sonra bir arabayla yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Wendlingen kentine kaçtığı, burada polisle girdiği çatışmada öldüğü kaydedildi.

Saldırganın, intihar mı ettiği yoksa polis kurşunuyla mı öldürüldüğü şu ana kadar henüz kesinleşmedi. Saldırgan kaçarken de etrafına ateş açtı, bu arada olay yerinden geçen iki yaya da yaşamını yitirdi, polis olayda yararlananların sayısını ise şu an itibarıyla en az 35 olarak açıkladı. Bu arada saldırı ile ilgili ayrıntılara göre, olayda Büşra Paşaloğlu adlı bir Türk öğrenci de hafif yaralandı. Kasabadaki okullar hafta sonuna kadar kapatıldı, saldırının yaşandığı okulda ise eğitimin ne zaman yeniden başlayabileceği konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Saldırıda şoka giren öğrencilere piskolojik yardım ve destek verildiği aktarılıyor, baskını yaşayan öğrencilerin akşama doğru evlerine gitmesine izin verildi.

Saldırının yapıldığı 30 bin nüfuslu Winnenden kentinde 700 civarında Türk yaşıyor. Kasabada döner büfesi işleten ve Winnenden’deki olayın görgü tanıklarından olan Zeynel Cümbürlü, kasaba sakinlerinin büyük bir şok yaşadıklarını aktarıyor.

Yetkililer zanlının kullandığı silahların babasına ait ruhsatlı silahlar olduğunu açıkladı. Polis ise zanlının ailesinin evinin arandığını ve evde 18 ruhsatlı silah bulunduğunu belirtti. Alınan bilgilere göre, katilin babası Winnenden’de bulunan bir atıcılık kulübünün üyesi. Döner büfesi sahibi Zeynel Cümbürlü Almanya’da silah yasasının yeterli olmadığını ve korku içinde yaşadıklarını belirtiyor.

Almanya'da silah sahibi olmak sıkı kurallara bağlansa da son yıllarda ülkeye Balkanlar ve Doğu Avrupa'dan çok sayıda yasa dışı silah sokulduğu biliniyor. Almanya’nın Erfurt kentinde Nisan 2002'de benzer bir saldırı meydana gelmişti. Bu saldırıda 13 öğretmen, 2 öğrenci ve bir polis öldürülmüştü.

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG