Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanlığı 'İnsan Hakları' Eleştirisini Reddetti


Amerika Dışişleri Bakanlığı, bakan Hillary Clinton’ın, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere yaptığı ilk dış ziyaretlerinde, insan hakları konularını hafife aldığı suçlamasında bulunan Washington Post gazetesinin “haksız ve tutarsız” olduğunu savundu. Clinton’ın bugün Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi’yle yapacağı görüşmede Tibet’teki insan hakları sorunlarını ele alması bekleniyor.

Washington Post gazetesi dünkü başmakalesinde, insan hakları konularını daha ilk dış ziyaretlerinde hafife aldığını öne sürerek, Hillary Clinton’ı ağır bir şekilde eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı bu suçlamaları kabul etmedi.

Başmakale, Clinton’ın Çin, Mısır ve Türkiye’ye yaptığı son ziyaretlerde, bu ülkelerde yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili kaygıları alttan alarak, Amerika’nın insan hakları politikaları konusundaki geleneksel diplomasisine zarar verdiğini, saygınlığını yitirmesine yol açtığını savunmuştu. Çin, Mısır ve Türkiye, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın insan hakları raporlarında her yıl eleştirilere hedef oluyor.

Dışişleri Bakanı Clinton, Şubat ayında Asya ülkelerine yaptığı ilk ziyaretinde, insan hakları konularının Çin’le ekonomik, güvenlik ve çevre konularındaki diyaloğu etkilemeyeceğini söylemiş ve Washington Post gazetesi de bu ifadeleri başmakalesine taşımıştı.

Yorum, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in insan hakları ihlalleri, Türkiye’de de Erdoğan hükümetinin medyaya baskılarını hafife alan Clinton’ın, kendi bakanlığının çabalarını baltaladığını savunuyor.

Gazetecilerle bu konuyla ilgili sohbet eden Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Robert Wood, Clinton’ın insan hakları konularında “sağlam ve güçlü durmadığı” yönündeki suçlamaların, “haksız ve tutarsız” olduğunu söyledi.

Wood, Clinton’ın hem senatör hem de başkan eşiyken insan hakları konusunda daima ilerleme sağlanması için çalıştığını, Pekin ziyaretinde bu konuda son derece açık olduğunu, Çinli kadın siyasi eylemcilerle yaptığı görüşmeye tüm basın-yayın organlarını davet ettiğini kaydetti.

Sözcü vekili Wood, Tibet ve Beyaz Rusya’da insan hakları konularında ilerleme sağlanmamasının, Hillary Clinton’ı huzursuz ettiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yabancı yetkililerle görüşmelerde, Amerika’nın insan hakları konusunda kaygı duyduğunu ifade etmenin pek fazla işe yaramayacağını, bunun yerine Hillary Clinton’ın, Çin ve diğer ülkeleri, insan haklarına saygı konusunda daha yeni ve yaratıcı yollar aradığını sözlerine ekledi.

“İnsan hakları konusunda baskıya devam edeceğiz,” diyen Robert Wood, bu konuda geçmiş yönetimlerden daha iyi olmaya çalıştıklarını, bu kaygıları bağırarak ifade etmenin amaca ulaşmaya yardım etmeyeceğini, medya ve toplumun diğer unsurlarını aracı edinerek insan haklarının daha olumlu şekilde yönlendirilebileceğini söyledi. Robert Wood, “Sayın bakan bu konuda son derece azimli,” diye konuştu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wood, Hillary Clinton’ın bugün Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi’yle yapacağı görüşmede Tibet’teki insan hakları konusunu gündeme getirmesinin beklendiğini de açıkladı. Görüşme, Tibet’te Çin işgaline karşı girişilen, ancak başarısızlığa uğrayan isyanın 50’nci yıldönümüne rastlıyor. Başarısız ayaklanma, aynı zamanda ruhani lider Dalay Lama’nın da Tibet’ten kaçarak Hindistan’a sürgüne gitmesine yol açmıştı.
Robert Wood, Amerika’nın hem Çin hükümeti hem de sürgündeki Tibetli liderlerle yapıcı diyalog içinde olmak istediğini belirtti.

Çin dışişleri bakanı bugün Hillary Clinton’ın yanı sıra Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileriyle bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG