Erişilebilirlik

Ferzan Özpetek New York'ta Sinemaseverlerle Buluştu


Dünyanın en önemli sanat eserlerinin sergilendiği New York'taki Modern Sanatlar Müzesi'nde ilk kez bir Türk yönetmenin filmleri gösterildi. Hamam, Harem Suare ve Bir Ömür Yetmez gibi filmlerin yapımcısı Ferzan Özpetek'in filmleri hem Türk hem de yabancı sinemaseverlerden büyük ilgi gördü. Özpetek İtalya'da Türk sinemasındaki gelişmeleri ve son çalışmalarını Gündem'e anlattı.

Ferzan Özpetek Türk sinemasını tüm dünyaya tanıtan, uluslararası alanda birçok ödül kazanmış bir yönetmen. Daha önce birçok kez filmlerinin gösterimi için New York'a geldiğini anlatan Özpetek, bu kez de Modern Sanatlar Müzesi'nde 7 filminin gösterilmesinden çok mutlu olduğunu söyledi. Filmlerinde rol alan oyuncularla birlikte İtalyan Kültür Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Ferzan Özpetek, Türk sinemasının artık tüm dünyada tanındığını ancak bu noktaya gelmenin kolay olmadığını belirtti. Özpetek şunları söyledi: “İyi bir İtalyan filmi seyretmek için bir Türk yönetmen lazım diye bir laf çıktıydı, onu sık sık söylüyorlar. Fatih Akın'ın çıkması, Nuri Bilge Ceylan'ın aldığı başarılar çok güzel bir duygu. Türk olarak kolay değil, zor. Bir sürü zorluklarla karşılaşıyorsunuz. Hele benim dönemimde arkamda Türk devleti Türk hükümeti yoktu. 12 yıl öncesinden bahsediyorum. Şimdi daha çok destek var, şimdi Türkiye'ye bakış biraz değişmeye başladı bu da çok güzel birşey.”

Çocukluğunda izlediği Türk filmlerinin, kendi filmleri üzerinde büyük etkisi olduğunu anlatan Ferzan Özpetek'e göre, Türk sinemasındaki gelişmenin farklı bir nedeni var. Yönetmen şöyle konuşuyor: “Çok ilginç birşey var, Türkçe filmleri seyrediyorlar Türkiye'de. O da güzel birşey. İtalya'da mesela yabancı filmleri İtalyanca'ya dublajlı olarak seyrediyorlar. O yüzden de İtalyan ve yabancı Amerikan filmi arasında fark kalmıyor. Türkiye'de var öyle birşey o yüzden Türk sineması bayağı ilerlemeye başladı.” Festival, New York'taki sanat kuruluşu Moon and Stars Project ve Amerikan Türk Toplumu (ATS) tarafından düzenlendi. Türk yönetmenleri uluslararası platformda tanıtmayı amaçladıklarını vurgulayan Moon and Stars Project adlı kuruluşun başkanı Kaan Nazlı, New York'taki sinemaseverlerin Özpetek'in filmlerini yakından izlediklerini söyledi. Ferzan Özpetek halen İtalya ve Türkiye'de çekilmesi planlanan iki film üzerinde çalışıyor.

İtalya'daki yaşantısından ve gördüğü ilgiden memnun olduğunu söyleyen Özpetek, Amerikan sinemasının kalbi sayılan Hollywood'da bir film yapmaya fazla istekli değil. Ferzan Özpetek, “Her istediğimi yapıyorum, istediğim oyuncuyu alıyorum, istediğim sahneleri çekiyorum, hiç kimse hiçbir şekilde bana müdahale etmiyor. O yüzden de niye gidip kendime müdahale ettirteyim, seçimlerimde karıştırtayım? Gayet iyiyim. Küçük denizlerin kaptanı olmak çok daha güzel okyanusların kaptanı olmaktan,” diye konuşuyor. Özpetek yine de en büyük hayallerinden birinin Amerikalı oyuncu Meryl Streep'in de rol aldığı bir film çekmek olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG