Erişilebilirlik

Beyaz Saray Eski Muhabiri Tuna Köprülü'den Gazetecilik Dersi


Başkent Washington'da görev yapan ilk Türk gazetecilerden Tuna Köprülü 40 yıldan uzun süre Beyaz Saray'daki 4 Başkanı izledi. Halen Türkiye’nin Monaco Fahri Başkonsolosluğu görevini yürüten Köprülü, gerek Amerika'da gerekse Türkiye'de çalışmalarını sürdürüyor. Amerika'nın Sesi New York muhabiri Çağla Güvelioğlu Köprülü'yle gazetecilik sırlarını ve yeni çalışmalarını konuştu.

Uzun yıllar Washington'daki son gelişmeleri Türkiye'ye duyuran Tuna Köprülü, 40 yıl boyunca bu görevi en iyi şekilde yerine getirenlerden biri olarak tanınıyor. Köprülü, Amerika'ya ilk geldiği yıllarda politikaya duyduğu ilgi nedeniyle başladığı bu mesleğin sırlarını şöyle anlattı: "Bir olayı yerinde takip etmezseniz, o kişiyle karşı karşıya gelip konuşmazsanız onu yalnız televizyondan ya da internetten izlemek, kitap okumak gibi birşeydir. Ben hergün kalkar sabah 11'deki Beyaz Saray brifingine katılır, oradan doğru Kongre'ye giderdim. Benim içimde onun yerine gitmek, o havayı almak, onu teneffüs etmek, oydu benim amacım." Washington'un kendisi için birkaç üniversite değerinde olduğunu söyleyen Tuna Köprülü, o dönemlerde başkentte çok az sayıda Türk'ün yaşaması nedeniyle Türkiye'nin de tanıtımını yapma imkanı bulmuş. Köprülü o günleri şöyle anlatıyor: "Birçok klübe davet edildim. Bir tanesi mesela Capital Speakers' Club diye, çok üst düzeyde insanların yanı hakimlerin, büyükelçi hanımlarının, bakanlık yapmış senatör veya milletvekili eşlerinin falan bulunduğu bir grup. Bunların bütün işi, yaptıkları aylık toplantılarda bir konuyu konuşmak ve o konuda tartışmaktı. Tabii öğreniyorsunuz öyle. Beni de almalarının sebebi Türkiye ile ilgili birşeyler vereyim onlara diye. Ben her konuşmamda Türkiye ile ilgili ayrı bir konuyu ele alırdım.

Türkiye'nin edebiyatını, müziğini, tarihini, eski medeniyetleri... Çeşitli şeyleri konuşabilirdim. Bu tür klüplere katılmak için özel kurslar aldığını belirten Köprülü, hitabet, yazım ve estetik konularında da eğitim aldığını anlatıyor. Gazeteciliğin sadece doğru haber yazmakla bitmediğini vurgulayan Tuna Köprülü, özellikle televizyon haberciliğinde sadelikten yana. Yılların gazetecisi şöyle konuşuyor: "Türkiye'de şimdi, benim o kadar gözüme batıyor ki. Türkiye'deki haberi okuyan kişilerden, bir iki kişi hariç, uzun küpeler, saçlar aşağılarda. Böyle habercilik yok. Gayet dikkatli olacaksınız, en küçük şeyleri takacaksınız, üstünüze fazla renkli giymeyeceksiniz, oranıza buranıza birşeyler takmayacaksınız. Bütün bunları öğretiyorlar size, yani gerçekten bir eğitim." Halen Washington'daki Ulusal Basın Klübü üyesi olan ve son yıllarda kitap yazmaya ağırlık veren Tuna Köprülü Monaco Fahri Başkonsolosu olarak uluslararası etkinliklerde Türk kültürünü tanıtmaya devam ediyor. Köprülü, son zamanlarda Monako'yu ve Monako prensi Albert'i konu alacak yeni bir proje üzerinde çalışıyor.

XS
SM
MD
LG