Erişilebilirlik

Obama Kök Hücre Araştırmalarına Devlet Desteği Yasağını Kaldırdı


Başkan Obama embriyonik kök hücre araştırmalarına, eski Başkan Bush döneminde konan devlet desteği yasağını kaldırdı.

Obama, Beyaz Saray'da başkanlık kararnamesini imzalarken yaptığı açıklamada bilim adamlarının, embriyonik kök hücre araştırmalarının ölümcül hastalıkların tedavisinde etkili olabileceğine inandıklarını söyledi. Obama, imzaladığı kararnamenin, siyasetin bilime müdahalesini sınırlama yönündeki çabanın bir parçası olduğunu belirtti.

Bilimadamları, kök hücre üzerinde yapılacak çalışmalarla Alzheimer, Parkinson, şeker ve felç gibi hastalıkların tedavisinde büyük ilerleme sağlanacağı görüşünde.

2001 yılında, Başkan Bush, embriyonik kök hücre araştırmalarına devlet yardımını yasaklamıştı. Dini çevreler insan embriyosundan alınan kök hücrelerin, tıp araştırmaları sırasında tahrip olduğunu ve bunun insan hayatına son vermek anlamına geldiği için günah olduğunu savunuyor.

Başkan Obama, Bush yönetiminin kararının yanlış olduğunu ve sağlam temellere dayanan bilimsel araştırmalarla manevi değerlerin birbiriyle çatıştığı şeklindeki hatalı düşünceye dayandığını söyledi.

Araştırmalar İçin Ödeneklerin Dağıtılması 9-10 Ayı Bulabilir

Başkan Obama’nın imzaladığı kararnameye göre devlet desteğinin hangi bilim adamlarına dağıtılacağına Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) karar verecek. Enstitünün gerekli düzenlemeleri içeren yönetmeliği çıkarmak üzere 120 takvim günü var. NIH yetkilileri araştırmalarına destek isteyen bilim adamlarından başvuru kabul etmeye en kısa zamanda başlayacaklarını ve bunun için 120 günlük sürenin dolmasını beklemeyeceklerini söylediler. Ancak araştırma bütçesinden fonların dağıtılması 9-10 aylık bir süreyi bulabilir.

Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne fon için başvuruda bulunan bilimadamları ya da kuruluşlar iki ayrı gözden geçirme sürecine tabi tutuluyor. Gözden geçirme süreçlerinin ardında projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar veriliyor. Normal şartlar altında bu süreç en az 9- 10 ay alıyor.

Kök hücre araştırma projelerine ne kadar bütçe ayrılacağı henüz belli değil ama Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün embriyonik hücre araştırmalarına ayırdığı yıllık bütçe proje başına ortalama 375 bin dolar ve bir proje yaklaşık 5 yıl boyunca destekleniyor.

Başkan Obama’nın imzaladığı kararname bilim ile siyaseti birbirinden ayırmayı da hedefliyor. Kök hücre araştırmalarının insanoğlunu tehdit eden şeker, alzheimer, parkinson gibi hastalıklara çare bulunmasında önemli gelişmelere yol açabileceğine işaret eden Obama araştırmaların suistimal edilmemesi için sıkı bir yönetmelik çıkaracaklarını da duyurdu. İnsan kopyalama gibi fikirlere kesinlikle izin vermeyeceklerini söyleyen Obama yetişkinlerden alınan kök hücreler üzerinde araştırmayı öngören Bush yönetimi politikasını da göz ardı etmeyeceklerini söyledi.

Ulusal Sağlık Enstitüsü Direktörlerinden Doktor Story Landis amaçlarının embriyonik hücre araştırmalarını genişletmek olduğunu ve Başkan Obama’nın kararının kendilerine önlerine gelen projeleri dikkatlice inceleyip bilim açısından en değerlilerini seçme fırsatı sunduğunu söyledi. Bilimadamları yeni kararnamenin kök hücre araştırmaları alanında çalışmak isteyen genç bilim adamlarını teşvik edici rol oynamasını umuyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG