Erişilebilirlik

Amerika'ya Gelen Yabancı Öğrenci Sayısı Artıyor


11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sonra Amerika’daki üniversitelere okumaya gelen öğrencilerin sayısı, vize işlemlerinin sıkılaştırılmasıyla önemli ölçüde azalmıştı. Ancak şimdi Amerika’daki yabancı öğrenci sayısının rekor düzeyde arttığı görülüyor. Uluslararası Eğitim Enstitüsü’nün verilerine göre geçen yıl Amerikan üniversitelerine kaydolan yabancı öğrenci sayısı, yüzde 7 oranında artarak 624 bine ulaştı. Yabancı öğrenciler, kirizdeki Amerikan ekonomisine 15 milyar dolar katkıda bulundu.

California Üniversitesi’nin San Francisco’daki Berkeley kampüsünde öğrenim gören yabancı öğrenciler, akademik hayatın önemli bir parçası. Berkeley’de Çin, Hindistan ve Türkiye’den gelen öğrencilere rastlamak mümkün. Berkeley’de işletme yüksek lisans programı öğrenci kayıt bölümü başkanı Peter Johnson, MBA olarak bilinen master programında birinci sınıf öğrencilerinin yüzde 39’unun yabancı olduğunu söylüyor. Johnson, “Yabancı öğrenciler, kampüsün çehresini değiştirip zenginleştiriyor. Bu hem kendileri, hem de Amerikalı öğrencilerin ufkunun genişlemesi için çok önemli,” diyor.

Berkeley’de işletme masterı yapan Yeni Delhili Abhisek Şukla da Amerika’da eğitim görmenin çok önemli olduğunu ancak kültüre uyum sağlamakta zorlandığını düşünüyor.

Çinli Jerry Şia gibi bazı yabancı öğrencilerin ise en büyük sorunu, eğitimin zorluğu ve yoğunluğu. Şia, “Şangay’da gittiğim üniversitede çok fazla sayıda sınava girmem gerekmiyordu. Amerika’da sınıf arkadaşlarımın seviyesini yakalamak ve iyi notlar almak için çok daha fazla çalışmam gerekiyor,” diye konuşuyor. Singapurlu Evelyn Ng de bu durumdan şikayetçi. Gençkız, “Burada okumak çok zor, çok çalışmak gerekiyor,” diyor.

Berkeley’deki yabancı öğrencilerin çoğu Uzakdoğulu. Bu öğrenciler, farklı kültürleriyle üniversitenin kampüsünü olduğu gibi kasasını da zenginleştiriyor. Berkeley’de bir yıllık eğitim ortalama 46 bin Dolar. Bu miktar, California’da yaşayan bir öğrencininkinden 15 bin Dolar fazla. Berkeley Uluslararası Öğrenci Bürosu Başkanı Ivor Emmanuel, yabancı öğrencilerin Amerika’ya ayak uydurmalarını sağlamaya çalıştıklarını söylüyor. Ciddi bir bütçe krizi yaşadıklarını belirten Emmanuel, “California eyaletinde ikamet etmeyenlerden alınan ek ücretler, bütçe ihtiyaçlarımızı karşılamamıza yardımcı oluyor,” diyor.

Yabancı öğrencilerin burs alması, Amerikan vatandaşı olan öğrencilere oranla çok daha zor. Bu nedenle birçok yabancı öğrenci, Amerika’da eğitim hayallerini noktalamak zorunda kalıyor.

XS
SM
MD
LG