Erişilebilirlik

Amerikalı Diplomatlar Suriye Dışişleri Bakanıyla Görüştü


Amerikalı yetkililer Suriye Dışişleri Bakanı Velit Muallim'le görüştü. Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman ve Beyaz Saray yetkilisi Daniel Shapiro Muallim'le ikili ilişkileri değerlendirdi.

Amerikalı gazetecilere açıklama yapan Feltman taraflar arasında pek çok ortak nokta bulunduğunu söyledi. Amerikalı yetkili Suriye'nin Ortadoğu'da "önemli ve yapıcı" bir rol oyanayabileceğini kaydetti.

Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin 2005 yılından öldürülmesinden sonra Amerika, Şam'daki Büyükelçisini çekmişti. Suriye suikastle bir bağlantısı olmadığını savunuyor.

Ankara'da konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Suriye ve Amerika'nın ikili ilişkilerin başında olduğunu, Washington'un sırada atılacak adımlar konusunda henüz karar vermediğini söyledi.

Obama Yönetimi, Suriye'yle ilişkilerin yeniden başlatılması için Şam hükümetinin terörü reddetmesi ve İsrail - Filistin barışına karşı çıkan militanlara destek vermekten vazgeçmesi gerektiğini bildirmişti.

Suriye, İran'la birlikte Lübnan'daki Hizbullah örgütünün en büyük destekçilerinden.

Şam'a gitmeden önce Amerikalı yetkililer Beyrut'ta temaslarda bulundu ve Amerika'nın Lübnan'a desteğini yineledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Washington'un İngilitere gibi Hizbullah'la herhangi bir şekilde temas başlatmayacağını vurguladı.

XS
SM
MD
LG