Erişilebilirlik

Clinton Avrupa Birliği'ne Konuk Oldu


Dün Brüksel’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı açıklamalarla Obama yönetiminin uluslararası alanda vermek istediği mesajları net bir şekilde ortaya koyan ve Amerikan diplomasisinin yeni yönü hakkında ipuçları veren Clinton, bugün de Avrupa Birliği’nin konuğuydu.

Avrupa Birliği Troykası’yla bir araya gelen Clinton, Brüksel’in yıllardır Washington’dan duymak istediği mesajları verdi. Bush döneminde kendisini bir kenara itilmiş hisseden Avrupa Birliği, Obama yönetimiyle çok farklı bir ilişki düzleminde olacağını bugün Clinton’ın verdiği mesajlarla anlamış oldu.

Clinton, ABD ile Avrupa birliği arasındaki ilişkiyi yeni bir düzeye çıkarmak için çalıştıklarını söyledi ve Başkan Obama’yla birlikte Transatlantik ilişkilere yeni bir enerji kazandırma niyetinde olduklarını ifade etti. ABD’yle Avrupa Birliği’nin değerleri, çıkarları ve zengin bir tarihi paylaştıklarının altını çizen Clinton, Atlantik’in iki yakasının ortak sorunlarla başetmek için birlikte çalıştığını belirtti.

Bush yönetimi döneminde karşılıklı ilişkilerde eşit bir muhatap olarak görülmemekten yakınan Avrupa Birliği, Obama yönetimi döneminde bu durumun da değişeceğinin sinyalini Clinton’ın ağzından dinledi.

ABD ve Avrupa Birliği’nin birbirinden güç aldığı mesajını veren ve bunu öğrenilmiş bir ders olarak aktaran Clinton,güçlü bir Avrupa’nın ABD için güçlü bir ortak olduğunu, Obama yönetimindeki ABD’nin de Avrupa için güçlü bir ortak olma niyetinde olduğunu söyledi.

NATO ve Avrupa Birliği’nin birlikte çalışabileceğini ve karşı karşıya kalınan sorunlar dikkate alındığında bunu yapmaları gerektiğini vurgulayan Clinton, Başkan Obama’nın bu konuya önem verdiğini ve bu nedenle 3-4 Nisan’daki NATO Zirvesi’nin ardından Prag’da düzenlenecek olan Avrupa Birliği-ABD Zirvesi’ne katılacağını söyledi.

Clinton’ın Brüksel’i en fazla etkileyen mesajlarından birini de ABD’nin ortak sorunlara akılcı çözümler üretmek amacıyla dinleme, danışma ve uyum içinde çalışma taahhüdünde bulunması oluşturdu.

XS
SM
MD
LG