Erişilebilirlik

6 Mart Amerikan Basınından Özetler


New York Times İsrail-Filistin anlaşmazlığına iki devletli bir çözüm bulunması için şu önerileri getiriyor:

"İsrail’in Gazze’de Hamas’a yönelik saldırıları Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın inandırıcılığına da darbe vurdu. Washington, Abbas’ın inandırıcılığını yeniden tesis etmesi konusunda İsrail’i ikna etmelidir. Bunun için, Batı Şeria’da yeni yerleşim birimlerine izin verilmemeli, Gazze’nin yeniden inşası için gerekli malzemelerin geçişineyse izin verilmelidir. Bu önlemler, Hamas’tan çok Abbas’a yarayacaktır."

USA Today Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir hakkında verdiği tutuklama emrinin ters tepeceğini söylüyor ve şöyle diyor:

"Beşir’in kendini güvende hissetmesi için birçok neden var. Beşir’e gizli veya açık destek veren Afrika ve Arap ülkeleri bölgede istikrarsızlığın artmasından endişe ediyor. Petrol zengini Sudan’la gelişmiş ticari ilişkileri olan Çin, Beşir’e yönelik bu tavra karşı çıkıyor. Amerika ve NATO, Irak ve Afganistan’la meşgul olduğu için tutuklama kararını uygulamak amacıyla bir askeri harekata girişecek durumda değil. Beşir, Sudan’dan çıkmadıkça tutuklanamaz."

Los Angeles Times da el Beşir’in tutuklama kararının acısını Darfurlu sivillerden çıkarttığını öne sürüyor ve şöyle diyor:

"Beşir’in kısa vadede uluslararası yetkililere teslim edilmesi beklenmiyor. Birleşmiş Milletler’in mahkeme kararını uygulayacak bir polis gücü yok ve çetesi, Beşir’i teslim etmeye niyetli değil. Yine de mahkemenin kararı, halen devlet başkanı olanların bile dokunulmaz olmadığını göstermesi açısından önemli. Beşir, bu kararı sömürgecilik olarak tanımlıyor. Biz ise buna hukukun üstünlüğü diyoruz."

Christian Science Monitor ekonomik krizin, kaçak işçilere bakışı da etkilemeye başladığını belirtiyor. Gazete, Obama’nın bu konuda zor bir tercihle karşı karşıya olduğunu yazıyor ve şöyle diyor:

"Obama, kaçak işçilerin statüsünü yasallaştırması için Demokratların baskısı altında. Ancak Meksika sınırı tam anlamıyla güvenli hale getirilmeden ve kaçakları istihdam eden işverenlerin cezalandırılması sağlanmadan bu yönde atılacak bir adım, kaçak işçi akınına neden olur. Kongre, 2006’da kaçaklara yasal statü kazandırmaya kalkıştığında, Amerikan halk,ı önce yasaların uygulanması yönünde çok güçlü bir mesaj vermişti. Sınırda alınan önlemler nedeniyle ülkeye sızan kaçak sayısında azalma görüldü. Kaçak işçilerin çalıştırılmasını engellemeye yönelik çabalarsa sürüyor."

XS
SM
MD
LG