Erişilebilirlik

İki Amerikalı Yetkili Suriye Yolunda


İki üst düzey Amerikalı yetkili, Ortadoğu temasları çerçevesinde Ürdün’de temaslarda bulundu.

Dışişleri Bakan Yardımcılarından Jeffrey Feltman ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nden Daniel Shapiro Ürdün dışişleri bakanıyla görüştü. Görüşmelerde ikili ilişkiler ve Filistin sorunu ele alındı.

İki Amerikalı yetkili daha sonra Suriye’ye geçecek. Ziyaret, Obama yönetiminin Suriye politikasında önemli bir değişime işaret ediyor. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bir süre önce iki yetkiliyi Suriye’ye göndereceğini açıklamıştı.

ABD: 'Suriye Teröre Destek ve Finansmanı Kesmeli'

Obama yönetimi iktidara geldiğinden bu yana Amerika Suriye’ye sıcak mesajlar yolluyor. Bunun en son örneklerinden biri, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Şam’a üst düzey iki yetkiliyi gönderme kararı oldu. Clinton, iki yetkilinin, Şam’da, ikili ilişkiler ve bölgesel sorunlarla ilgili temaslarda bulunacağını açıkladı. Geçen ay da Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı John Kerry’nin başkanlığında bir heyet Şam’ı ziyaret ederek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmüştü. 2005 yılında Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’ye düzenlenen suikastın ardından Amerika’nın, saldırıda parmağı olduğu edilen Suriye’yle ilişkileri gerildi. Suriye’nin Irak sınırından yabancı militanların geçmesine göz yumması ve Hamas ve Hizbullah örgütlerine verdiği destek de gerginliği artıran diğer unsurlar oldu. Bugünse Obama yönetiminin Müslüman dünyasına yaptığı açılım, yakın bir zaman önce Suriye’nin Washington büyükelçisinin Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmeler, iki ülke arasında bir yakınlaşmanın başladığına işaret ediyor.

Ancak Amerikalı yetkililer, Washington-Şam arasındaki ilişkilerin bir gecede düzelmeyeceğini ısrarla vurguluyor. Washington Şam hükümetinden terör örgütlerine verdiği desteği kesmesini istiyor. Geçen ay Senatör Kerry’nin heyetiyle Şam’a giden Demokrat Partili Senatör Benjamin Cardin de bu görüşü savunanlardan:

"Suriye yalnızca Amerika’ya değil, tüm dünyaya, terör örgütlerine finansman sağlayan bir kanal olmadığını göstermelidir. Şam hükümetinin Hamas’ın kendi topraklarında faaliyetlerine izin vermesi için hiçbir neden yok. Aynı şekilde Hizbullah’ın yeniden silahlanmasını önlemek de Suriye’nin yararına olur. Bu şekilde Lübnan gerçekten bağımsız bir devlet olabilir. Suriye uluslararası topluma, bölgesinde barışı teşvik etmeye çalıştığını göstermelidir."

İran’ın Filistinli Hamas ve Lübnanlı Hizbullah örgütlerine sağladığı finansman ve silahlar, Suriye üzerinden geçiyor. Amerika, Şam hükümetinin son yıllarda Tahran’la bu zeminde kurduğu ilişkiden rahatsız. Aynı şekilde Hamas’ın siyasi liderlerinden Halid Meşal Şam’da yaşıyor. Senatör Cardin, bu ülkenin kendisini İran’ın nüfuzundan kurtarması gerektiğini savunuyor:

"Suriye yapıcı olmak için, kaygılarımızı anlamak durumunda. Terör örgütlerine yardımı keserek önemli bir iş yaparlar. Aynı şekilde de İran’ın nüfuzundan kurtulabilir, Ortadoğu da önemli bir aktör haline gelebilir. Suriye çok önemli bir fırsata sahip."

Obama yönetiminin Ortadoğu’daki ülkelerle ilişkilerini güçlendirmek istemesinin önemli bir fırsata işaret ettiğini söyleyen Demokrat Senatör Cardin, Suriye’nin de bu fırsattan yararlanabileceği görüşünde.

Suriye de ilişkilerin düzelmesinden yana olduğu yönünde mesajlar gönderiyor. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın İsrail’le barış görüşmelerine yeniden başlamaya hazır olduğu ve Amerika’nın da bu görüşmelere katılmasını istediğini duyurdu. İsrail ve Suriye arasındaki resmi barış görüşmeleri 2000 yılında kesilmişti. Ancak bir süredir Türkiye, iki ülke arasındaki dolaylı görüşmelere arabuluculuk yapıyordu.

XS
SM
MD
LG