Erişilebilirlik

NATO Rusya İle İlişkileri Yeniden Başlatmak İstiyor


NATO Dışişileri bakanları, Rusya ile üst düzeyde ilişkileri yeniden başlatma kararı aldı.

Genel Sekreter Jaap de Hoop Scheffer kararı, ittifak bakanlarının Brüksel'deki toplantısı sırasında açıkladı.

İlişkiler, geçen Ağustos’ta Rusya’nın Gürcistan’ı işgali üzerine kesilmişti.

Rus Dışişleri bakanlığı NATO’nun kararını memnunlukla karşıladı.

NATO Genel Sekreteri, Rusya’nın Gürcistan’dan ayrılan Abazya ve Güney Osetya’da askeri üs kurma planları gibi konularda Moskova ile görüş ayrılıklarının devam ettiğini hatırlattı.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, daha önceNATO’yu Rusya ile ilişkilerde yeni bir başlangıç yapmaya çağırmıştı. Clinton, Rusya ile Afganistan ve silah kontrolü gibi alanlarda işbirliği yapmak için çaba gösterilmesini istemişti.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın ilk kez katıldığı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda oldukça önemli açılımlar gündeme geldi. Bunların başını, Rusya’nın Gürcistan’a yönelik askeri operasyonunun ardından askıya alınan NATO-Moskova ilişkilerinin normale döndürülmesine yönelik adım çekiyor.

İttifak bakanları NATO-Rusya Konseyi toplantılarının resmi formatta ve üst düzeyde yeniden başlatılması konusunda uzlaşı sağladı. Clinton, bu kararın Rusya’yla tüm görüş ayrılıklarının giderildiği anlamı taşımadığını ancak ortak çıkar alanlarında yapıcı bir şekilde birlikte çalışmanın yollarını bulma konusunda anlaşılabileceğini söyledi.

Obama yönetiminin Rusya’ya ilişkileri geliştirme ve daha olumlu bir eksene oturtup yeni bir sayfa açma yaklaşımını da yansıtan bu politikaya Türkiye de destek veriyor. Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya’nın ve bu ülkeyle diyaloğun önemine dikkat çekti.

Toplantıdaki bir başka açılım ise Afganistan alanında yaşandı. Clinton, ay sonunda Afganistan konusunda bundan sonra izlenecek stratejinin detaylı bir şekilde ele alınacağı üst düzeyli bir toplantı yapılmasını önerdi. Bu konudaki sürpriz ise ABD’nin bu toplantıya İran’ı da komşu ülke olarak davet etme kararı alması oldu. Clinton, Afganistan konusundaki yeni stratejinin temel unsurlarının NATO toplantısında ortaya çıktığını dile getirdi. Clinton bu unsurları, “Afganistan’a bölgesel yaklaşım, sivil ve askeri taahhütlerin eş güdümü, Afgan halkıyla yakınlaşma, yönetimi güçlendirme, Pakistan halkı ve hükümetiyle yakın işbirliği” şeklinde sıraladı.

Son dönemin sıcak konularından olan Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına dönme kararı beklendiği gibi bu toplantıda gündeme gelmedi. Babacan, bu konuda sadece beyan edilmiş bir niyet olduğunu karar alınabilmesi için ise resmi başvuru gerektiğini söyledi. Babacan, bu konuda İttifak içindeki havanın olumlu olduğunun altını çizdi.

Oldukça başarılı bir toplantıyı geride bırakan NATO, 3-4 Nisan’da Fransa’nın Strasbourg ve Almanya’nın Kehl şehirlerinde yapılacak olan 60. yıl zirvesine yönelik hazırlıklarını aralıksız sürdürecek.

Haberin ayrıntılarını sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG