Erişilebilirlik

Başbakan Yardımcısı Ekren ABD Maliye Bakanıyla Görüşecek


Obama Yönetimi’nin iktidara gelmesinden sonra Washington’u ziyaret eden ilk üst düzey yetkili Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren oldu. Obama’nın ekonomi ekibiyle tanışmaya geldiklerini söyleyen Ekren, yarın Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner’le görüşecek. Ekren ve heyeti ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yetkilileriyle temaslarda bulunuyor. Dün Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde bir konuşma yapan Ekren, Türk ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Washington’da Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde (CSIS) bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, dünya ekonomisinde bir güven krizi yaşandığını; daha önce benzeri görülmemiş bir kriz olduğu için de çözüm bulunmasının kolay olmadığını söyledi.

2002 – 2008 yılları arasında cari açık ve işsizlik oranları hariç Türk ekonomisinin iyi bir performans sergilediğini kaydeden Ekren, küresel ekonomik krizin Türk ekonomisine ilk etkisinin finansal açıdan hissedildiğini, daha sonra bunun dış ticarete ve iç talebe de yansıdığını söyledi.

Reel sektörün küresel ekonomik krizden ne derece etkilendiği konusunda Nazım Ekren, “Türkiye’nin benzer ülkelere kıyasla orta bir konumda bulunduğunu” belirtti.

Ekren Türkiye’de bankacılık ve kamu sektörünün güçlü; reel ve dış ticaret sektörünün nispeten sorunlu olduğunu kaydetti.

Hükümetin küresel ekonomik krize karşı aldığı önlemleri sıralayan Ekren, 2008 yılının ikinci yarısında kamu altyapı yatırımları ve talebi arttırmak için 11 milyar liralık paket hazırladıklarını; Merkez Bankası’nın piyasalara 2,5 milyar dolar kaynak aktardığını; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bazı önlemler aldığını; 2009 yılında da kamu altyapı yatırımları ve talebi arttırmak için 17 milyar liralık bir paket hazırladıklarını; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 5,5 milyar liralık bir destek paketi onayladığını ve yapısal reformlara devam ettiklerini söyledi.

Küresel ekonomik krizle mücadelede uluslararası alanda işbirliğinin önemine vurgu yapan Ekren, Türkiye’nin potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu söyledi ancak karşılıklı bağımlılıktan ortaya çıkan sorunlarla da karşı karşıya olduğunu belirtti.

Washington’da Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası yetkilileriyle de görüşecek olan Ekren, IMF’yle yürütülen müzakereler konusunda ayrıntı vermedi. IMF’yle Türkiye arasında ciddi bir görüş ayrılığı bulunmadığını söyleyen Ekren, şu ana kadar bir anlaşma yapılmamasının yerel seçimlerle bir bağlantısı olduğu iddiasını da reddetti.

Ekren yarın Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner’la da görüşecek.

Haberi dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG