Erişilebilirlik

Clinton: 'Filistinlilere Ait Binaların Yıkılması Kabul Edilemez'


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail’in Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait binaları yıkma planını “kabul edilemez” olarak niteledi.

Batı Şeria’da Filistin lideri Mahmut Abbas ile görüşen Clinton, konuyu İsrailli yetkililele temaslarında gündeme getireceğini açıkladı.

Abbas ise Clinton ile birlikte düzenlediği basın toplantısında İran’ı Filistinlilerin içişlerine karışmaktan kaçınmaya çağırdı. Abbas, İran'ın, hükümeti ile Hamas arasındaki uyuşmazlıkta hiç bir rol üstlenmemesi gerektiğini söyledi.

Hillary Clinton, daha önce Filistin Başbakanı Salam Feyyad ile görüştü.

Feyyad, Clinton’dan, İsrail hükümetinin, Filistinlilere ait topraklara Yahudi yerleşimciler için konut inşa etmesini durdurmasını istedi.

Filistinli liderler, Clinton'dan, Gazze'ye uyguladığı ablukaya son vermesi için İsrail'e baskı yapmasını da telep etti.

Clinton, dün, Kudüs'te, İsrailli liderlerle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Obama yönetiminin, bağımsız bir Filistin devleti kurulması yolundaki taahhüdünü tekrarladı.

Clinton daha sonra hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud Partisi lideri Benyamin Netanyahu ile biraraya görüşmüştü.

Clinton’un açıklaması, Filistinlilere devlet kurmaları için gerekli toprakları vermek yerine ekonomilerini güçlendirmeyi savunan Netanyahu ile ters düşüyor.

Koalisyon hükümeti kurmaya çalışan Netanyahu, Filistin devletinden yana olan ılımlı İsrail partilerini hükümete katılmaya ikna edemedi.

XS
SM
MD
LG