Erişilebilirlik

CeBIT Fuarı Hannover'de Başladı


Dünyanın en büyük teknoloji fuarı CeBIT dün akşam Almanya’nın Hannover kentinde başladı. Ekonomik krizin sektöre yansımalarının merakla beklendiği fuarın açılışı Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından yapıldı. 1986'dan bu yana bilgi teknolojileri alanındaki son yeniliklerin sergilendiği en önemli buluşma noktası olan CeBIT Fuarı’nın bu yılki açılışının özel konuğu California Valisi Arnold Schwarzenegger oldu.

Başbakan Merkel açılış konuşmasında bu yılki CeBIT’in global krizin gölgesinde gerçekleştiğini ve olağan üstü olarak tanımladığı ekonomik krizin aşılabilmesi için kısa vadeli çözümlerin uygun olmadığını ifade etti. Schwarzenegger ise krizin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini, bunu da azimli olan yatırımcıların başaracağına inandığını söyledi.

California ABD’nin sadece en kalabalık eyaleti değil, aynı zamanda özellikle bilgisayar sektörünün kalbinin attığı Silikon Vadisi ile bir numaralı ekonomik bölgesi. Eğer California bağımsız bir devlet olasaydı, ekonomik büyüklük açısından dünyada sekizinci sırada olacaktı.

CeBIT fuarında bilişim teknolojisilindeki yeniliklerin yanısıra, iletişim ağları, bankacılık teknolojileri, IT hizmetleri, güvenlik sistemleri ve bilgi koruma teknolojileri ağırlıklı olarak tanıtılıyor, bu alanlarda global trendler sergileniyor ve alıcısına sunuluyor. Fuardaki en yeni ürünler arasında en çok ilgi çekenler arasında Google cep telefonu, Microsoft’un Windows 7 Beta ve Explorer 8 versiyonları, maliyeti düşüren çözümler ve çipli elektronik pasaportlar yer alıyor.

Ancak sektörde keyifler kaçık. Bu, fuara katılımın rekor seviyede geriye gitmesi ile kendini kanıtlıyor, katılımcı şirket sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 25’lik bir gerileme yaşamış durumda. Krizden etkilenen Samsung, Ericson, O2, Toshiba ve Terratec gibi firmaların fuara uzak kaldığı dikkati çekiyor. 3 trilyon dolar hacmindeki küresel teknoloji pazarının bu yıl en iyi koşullarda yüzde 1'lik bir artış kaydedeceğini belirtiliyor. Bilgisayar satışlarında ise geçen yıla kıyasla yüzde 12’lik düşüş bekleniyor.

Fuara Türkiye’den de katılım bu yıl geçen seferlere kıyasla daha az. 2008’de toplam 40 şirket Türk standında ya da kendi olanaklarıyla farklı standlarda, bilişim şovuna katılırken, ekonomik kriz nedeniyle fuara bu yıl gelenlerin sayısı sadece 21.

Plazma televizyon, bilgisayar ve cep telefonları ağırlıklı çalışan bir şirketin sahibi olan Sabahattin Sarı, kriz nedeniyle tüketicinin, Türkiye’de ve diğer ülkelerde özellikle pahalı alışverişden kaçındığını ve alınacak acil önlemlerle güven ortamının sağlanması gerektiğini belirtiyor.

CeBIT 90'lı yılların başından bu yana uluslararası niteliği nedeni ile Almanya ayağının yanı sıra Türkiye, Çin ve Avustralya'da da bölgesel olarak düzenleniyor. CeBIT’in Asya pazarına açılan ikinci ayağı konuma gelen İstanbul CeBIT Eurasia ise bu yıl 7 Ekim tarihinde başlayacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG