Erişilebilirlik

Afganistan'daki İnsani Durum Kaygı Yaratıyor


Obama Yönetimi askeri ağırlığını Irak’tan Afganistan’a kaydırıyor. Cuma günü Irak’tan çekilme takvimini açıklayan Başkan Obama daha önce de Afganistan’a 17 bin ek asker sevkedeceğini bildirmişti. Ancak Afganistan’daki tek sorun terör tehdidi değil. İnsan hakları örgütleri Afganistan’da savaş ve açlık nedeniyle ciddi bir insani dram yaşandığını vurguluyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Afganistan’da 235 bin mültecinin bulunduğunu açıkladı. Uluslararası Af Örgütü de savaş ve açlık nedeniyle binlerce Afgan sivilin yurtlarını terk etmek durumunda kaldığını vurguluyor. Af Örgütü Afgan halkına destek vermek için uluslararası toplumun acilen “kapsamlı bir strateji” oluşturması çağrısında bulundu.

Amerika’nın Sesi Londra Stüdyolarına konuk olan Uluslararası Af Örgütü Asya Pasifik Direktörü Sam Zarifi, Afganistan savaşının başlamasından bu yana 2008’in insanlık açısından en kötü yıl olduğunu söyledi.

Zarifi Afganistan’da geçen yıl en az 2 bin sivilin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Birleşmiş Milletler’e göre ölen sivillerin yüzde 39’u NATO birlikleri, yüzde 55’i Taleban tarafından öldürüldü. Zarifi, Afganistan’da açlık sorununun da göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Uluslararası Af Örgütü Asya Pasifik Direktörü Sam Zarifi sivillere verilen zararın önlenmesi için üç adım atılması gerektiğini söylüyor.

Zarifi, uluslararası toplumun Afgan sivillerin korunmasına, güvenliğinin sağlanmasına daha fazla özen göstermesi, Afganistan’a daha fazla dış yardım yapılması ve Afganistan’da hukukun üstünlüğünün sağlanması için Afgan hükümetine baskı uygulanması gerektiğini söylüyor.

Afganistan’daki NATO birlikleri ülkede güvenliği sağlamanın ötesinde de girişimlerde bulunuyor. Ülkenin bütün kesimlerinde oluşturulan ‘Bölgesel İmar Ekipleri,’ yeniden imar çalışmalarına destek veriyor. Afganistan’da 26 bölgesel imar ekibi görev yapıyor. Bu ekipler, eğitim ve altyapı yardımlarıyla halkın yaşam koşullarını iyileştirmeye; idari ve yargı sistemini geliştirmeye çalışıyor. Bölgesel İmar Ekipleri ayrıca asayişin sağlanması için Afgan polisine eğitim veriyor. Sam Zarifi Bölgesel İmar Ekipleri’nin “hiç yoktan iyi” olduğunu düşünüyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün Afganistan raporunu hazırlayan Zarifi, bu tür girişimlerin “yara bandı” olarak nitelenebileceğini, Afganistan’daki koşulların çok daha fazlasını gerektirdiğini vurguluyor.

Kabil’in batısında Vardak bölgesinin İmar Ekibi Türkiye’nin komutasında.

Türk birliklerinin Mezarı-Şerif’e sevkedildiği ilk günlerde bölgede görev yapan Zarifi Türk askerlerinin sevgi gösterileriyle karşılandığını söyledi. Uluslararası Af Örgütü Asya Pasifik Direktörü Sam Zarifi, güvenliği sağladığı ve yardım yaptığı gerekçesiyle Afgan halkının yabancı askerlerin ülkede bulunmasını desteklediklerini söylüyor. Ancak Zarifi Afganistan sorununa sadece askeri yollarla çözüm bulunamayacağını vurguluyor. Obama Yönetimi de yeni Afganistan stratejisini belirlerken bunu dikkate almayı planlıyor.

XS
SM
MD
LG