Erişilebilirlik

Almanya: Sol Parti Milletvekili Hakkı Keskin'den Yeni Kitap


Federal Alman Parlamentosu’nda dört Türk kökenli milletvekili bulunuyor. Bunlardan Sol Parti milletvekili Profesör Hakkı Keskin, Almanya’daki Türklerin göç süreci ve Almanya-Türkiye ilişkileri üzerine bir kitap yazdı. Berlin muhabirimiz Cem Dalaman, Keskin’le kitabı üzerine konuştu:

Üniversite eğitimini 1970'li yılların başında Berlin’de gördükten sonra Bülent Ecevit döneminde başbakanlık danışmanı olarak çalışan, sonra da Hamburg Üniversitesi’nde siyasal bilgiler profesörü ve kürsü sahibi olarak görev alan Hakkı Keskin, Almanya’daki Türk toplumunun önde gelen isimlerinden biri. Keskin, Türkler arasında en faal toplum örgütçülerinden ve sözcülerinden biri olarak tanınıyor. 1986’da Almanyalı Türklerin ilk çatı örgütü Türkiye Göçmenler Birliği’ni kurarak başkanı olan Keskin, Sosyal Demokrat Parti SPD’den 1993 yılında Hamburg milletvekili seçilmişti. Bu dönemde Almanya Türk Toplumu adlı lobi örgütünü yaşama geçiren Keskin, ‘Alman-Türk Perspektifleri’ adlı kitabında 40 yıla yakın bir süredir tanıklık yaptığı uyum ve göç ile bağlantılı sorunların, özellikle Alman kamuoyunda Türklere yönelik önyargılar nedeni ile çözülemediğini belirtiyor.

Hakkı Keskin, kamuoyundaki genel tavra resmi politikaların neden olduğunu öne sürüyor.
Hakkı Keskin 2005 yılından bu yana Sol Parti milletvekili olarak Federal Parlamento üyesi. Partisinin Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu sözcüsü de olan Keskin, Almanya-Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin AB süreci gibi konuları da kitabına taşımış ve Alman toplumu ile Almanya’daki Türkler arasındaki anlaşmazlıkların iki ülke ilişkilerini de olumsuz etkilediğini söylüyor.

Hakkı Keskin, kitabında Almanya’daki Türk toplumu sözcülerinden biri olarak, geçen 40 yılın pek olumlu bir bilançosunu çıkarmıyor, ancak birlikte ve karşılıklı anlayış için alternatif olmadığına da vurgu yapıyor.

Hakkı Keskin, Eylül 2009’da gerçekleşecek Federal Parlamento seçimleri için partisi tarafından henüz tekrardan aday gösterilmedi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG