Erişilebilirlik

'Türkiye Uyuşturucu Ticaretinde Hala Kilit Ülke'


Amerika Dışişleri Bakanlığı yıllık uyuşturucuyla mücadele raporunu yayınladı. Raporda 20 ülkenin uyuşturucu üretimi ve ticaretinde ana rol oynadığına dikkat çekiliyor. Raporda Türkiye’nin de hala uyuşturucu ticaretinde Güneydoğu Asya ile Avrupa arasında ana transit yollardan biri olmayı sürdürdüğü de kaydediliyor. Dışişleri Bakanlığı raporunda Türk yetkililerin uyuşturucuyla mücadelede Avrupalı ve Amerikalı meslektaşlarıyla yakın bir işbirliği içinde olduğuna dikkat çekiliyor.

'Kürtlerle İranlılar Kaçakçılık Yapıyor'

Raporun ‘Ülkesel Genel Durum’ başlıklı bölümünde, Türkiye’nin özellikle Afganistan’da üretilen esrarın Avrupa ve Rusya’ya taşınmasında rol oynadığı, uyuşturucu tüccarlarının genellikle Kürt kökenlilerle, Türkiye’de yaşayan İranlılar olduğu kaydediliyor. Büyük uyuşturucu çetelerinin eroin üretimi ve dağıtımının yanı sıra kimyasal madde bazlı uyuşturucular da imal edip sattığı belirtiliyor. Uyuşturucudan elde edilen gelirlerin kayıtdışı ekonomide kullanıldığına dikkat çekilen raporda bazı döviz bürolarının, kuyumcuların ve diğer işletmelerin bu kara paranın aklanmasında rol oynadığı da dile getiriliyor.

Türk güvenlik yetkililerinin uyuşturucu ticaretini sona erdirmek için yoğun bir çaba sarfettiği kaydedilen raporda, her yıl Türkiye’de tonlarca eroin ve uyuşturucu imalatında kullanılan kimyasal madde ele geçirdiği vurgulanıyor. Raporda ‘Ele geçirilen miktarlar göze alındığında Türkiye’den her yıl tonlarca eroin kaçırıldığı tahmin ediliyor,’ görüşü yer alıyor.

Raporun ‘Uyuşturucu Kaçakçılığı Güzergahı’ bölümünde Türkiye’nin Avrupa’da satılan eroinin geçiş noktası olduğu belirtiliyor. Türkiye’deki kaçakçıların uyuşturucunun Avrupa’ya taşınmasında hala Balkan ülkelerini kullandığı ancak son zamanlarda Gürcistan, Rusya ve Ukrayna bağlantılı kaçakçılık yapıldığına da dikkat çekiliyor. Ayrıca uyuşturucu ticaretinde TIR’larla İtalya’ya gizlice sokulan oradan da tüm Avrupa’ya dağıtılan eroine dikkat çekiliyor. ‘Afganistan’da üretilen esrar ve haşhaş Türkiye’ye daha çok Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan üzerinden sokuluyor’ görüşü kaydedilen raporda son zamanlarda Türk yetkililerin ele geçirilen esrar miktarında artış olduğunu kaydettiklerine dikkat çekiliyor. Yine raporda, çoğu Kürt kökenli olan Türkiye’deki kaçakçıların Avrupa’daki eroin pazarının önemli bölümünü kontrol altında tuttuklarına dikkat çekiliyor.

'Türkiye'de Uyuşturucu Kullananlar Çok Değil'

Raporun bir diğer bölümünde, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’de uyuşturucu kullananların sayısının çok fazla olmadığına vurgu yapılıyor, tedavi gören bağımlıların sayısının ise arttığına dikkat çekiliyor. Türkiye’de uyuşturucu kullanımına karşı bilgilendirme programlarına ve tedaviye ayrılan fonlarınsa yetersiz olduğu belirtiliyor. Raporun ‘Siyasi İnisiyatifler’ bölümünde Anakara’daki Amerikan Büyükelçiliği’nin Türkiye’nin uyuşturucuyla mücadeledeki bölgesel liderlik konumuna katkıda bulunmak istediği dile getiriliyor. Bu çerçevede elçiliğin Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi bünyesinde yeni eğitim olanakları sunmayı planladığı belirtiliyor. Yine rapora Amerika’daki uyuşturucu mücadele ekipleriyle mükemmel bir işbirliği içinde olan Türk yetkililerin teknik ve profesyonel açılardan son derece yetkin olduğu belirtiliyor. Amerika’nın Türkiye’nin uyuşturucuyla mücadele kara paranın aklanması ve diğer mali suçları önlemedeki gücünü artırmak için işbirliği yapmaya devam edeceği de raporun son bölümünde yer alıyor.

XS
SM
MD
LG