Erişilebilirlik

25 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times Obama’nın Kongre’nin ortak oturumunda yaptığı konuşmanın güven verici olduğunu yazıyor. Ancak gazete, Obama’nın konuşmasında önemli bir eksik bulunduğuna da dikkat çekiyor.

"Obama’nın konuşmasında Amerikan bankacılık sisteminin kurtarılması konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. Bankaların kurtarılmasının belirli koşullara bağlanacağını söylemekle yetindi. Obama, yönetimin son haftalarda yaptığı açıklamalara kıyasla daha muğlak ifadeler kullandı. Elbette başkanın önündeki seçenekler hiç de iç açıcı değil ve bu nedenle kendini bağlayıcı ifadelerden kaçınmak istiyor olabilir. Bazı büyük bankalara el konulması ihtiyacı giderek artarken, Obama’nın ekibi bu konuda ürkek davranıyor. Eğer Obama’nın bu bankalara el koyma dışında daha iyi bir alternatifi varsa, bunu kamuoyuna bir an önce açıklamalıdır."

Washington Post ise Obama’nın Kongre’deki konuşmasında uzun vadeli yapısal reformlara vurgu yapmamasını eleştiriyor. Gazete, ekonominin krizden kaynaklanan kısa vadeli önceliklerine dikkat çekiyor.

"Obama’nın konuşmasında da belirttiği gibi, yönetim zor durumdaki bankaları kurtarmak için bir kez daha Kongreden kaynak istemek zorunda kalabilir. 350 milyar dolarlık ilk destek diliminin ardından kamuoyunda ve Kongre’de oluşan hava göz önüne alındığında, bu hiç de kolay olmayacak. Amerikan halkı, Washington’un harcayacağını açıkladığı paranın çarçur edilip edilmeyeceğinden haklı olarak şüphe ediyor. Obama’nın bile popülaritesi sınırsız değildir. Umarız bu popülaritesini boşa harcayarak, krize karşı elindeki bütün silahları tüketmez."

USA Today Obama’nın konuşmasında hem Amerika’nın hızla artan borçlarına hem de ekonomiyi canlandırma ihtiyacına değindiğini belirtiyor. Gazete, başkanın tercihi konusunda şu yorumda bulunuyor;

"Obama ve Kongre, bir yandan finans sistemini kurtarmak ve durgunlukla mücadele etmek için bolca para harcamak zorunda, bir yandan da uzun vadede yaşanabilecek bir felaketi önlemek için harcamaları kısmak ve vergileri artırmak zorunda. Obama konuşmasında tercihini durgunlukla mücadeleden yana kullandı. Ancak daha fazla fedakarlık gerektirdiği için, borçlarla mücadele çok daha zor bir görev. Ve son 25 yılda hiçbir parti bu görevi başaramadı. Böylesine sıkıntılı bir dönemde bu kadar zor bir görevi, ancak popülaritesi yüksek bir başkan başarabilir. Reagan, 30 yıl önce bunu başarmıştı. Obama da, yaptığı konuşmada bu görevin üstesinden gelebileceğini gösterdi."

Christian Science Monitor ekonomik krizin Avrupa Birliği içinde de bölünmeye neden olduğunu yazıyor. Ancak gazete, krizin aşılması için Avrupa ülkelerinin ortak hareket etmesinin de zorunlu olduğunu vurguluyor.

"Mali ve ekonomik kriz, bir yandan Avrupa’daki bölünmüşlüğü açığa çıkartırken, bir yandan da Avrupa Birliği üyelerinin ne kadar bütünleştiğini ve birbirlerine bağımlı hale geldiğini gösteriyor. Çözümün milliyetçilikten değil, Avrupa çapında atılacak adımlardan geçtiğini gösteriyor. Bu tür çözüm önerilerinin gündeme gelmesi de cesaret veriyor. Kriz, şimdilik Avrupa Birliği’nde bölünmeye neden oluyor gibi görünse de, uzun vadede tam tersine birliği pekiştirebilir."

XS
SM
MD
LG