Erişilebilirlik

AİHM Kıbrıs Türk Yargısının Kararlarını Geçerli Buldu


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1989’da düzenlenen bir gösteride KKTC topraklarına izinsiz giriş yapmak isterken yakalanan Eliade Protopapa adlı Rum’un açtığı davada insan hakları ihlali tespit etmedi. Kararın en önemli yanını, Kıbrıs Türk yargı organlarının aldığı kararların yasal olduğunun AİHM tarafından vurgulanmış olması oluşturuyor.

Yeşil Hattı zorla geçme girişiminde bulunan Protopapa, gözaltına alınan 111 kişiden biriydi. Davacı, Lefkoşa Mahkemesi’nce 2 gün hapis ve 50 Kıbrıs Poundu para cezasına çarptırılmıştı. Protopapa, olayı 1990’da AİHM’ye taşıdı. Protopapa, kendisine kötü muamele yapıldığını, özgürlük ve güvenlik hakkının kısıtlandığını, adil yargılanmadığını dile getirdi. İşlenmemiş bir suç için yargılandığı, gösteri düzenleme özgürlüğünün ihlal edildiği, hakkındaki mahkeme hükmüne Kıbrıs Türk mahkemeleri önünde itiraz şansının bulunmadığı ve Rum olduğu için kendisine ayrımcılık yapıldığı da Rum davacının iddiaları arasında yer aldı.

AİHM, davacının şikayetlerinin hepsini geri çevirdi. Davayla ilgili değerlendirme sonrasında kararını açıklayan AİHM, davacının tutuklanmasının da Kıbrıs Türk yargısının aldığı kararların da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle uyumlu ve yasal olduğunu vuguladı. AİHM, davacının Kuzey Kıbrıs’taki mahkemelerin taraflı olduğu ve kendisinin politik nedenlerle tutuklandığı tezlerinin de kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

AİHM’nin kararı Kıbrıs Türk yönetimi tarafından memnuniyetle karşılandı. Bu karar, Kuzey Kıbrıs’taki mahkemelerin AİHM tarafından iç yargı mekanizması olarak görüldüğünü bir kez daha teyit etmesi açısından önem taşıyor. Kıbrıslı Türklerin lideri Mehmet Ali Talat, AİHM’nin kararının kendisi için sürpriz olmadığını belirterek “Bizim uluslararası hukuka uygun olarak atacağımız adımların uluslararası hukuk tarafından geçerli kabul edilmesi son derece doğaldır diye düşünüyorum" dedi.

Karar, Rum basını tarafından ise olumsuz etkileri olacak bir AİHM yenilgisi olarak tanımlandı.

XS
SM
MD
LG