Erişilebilirlik

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Mitchell Ankara'da


ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu temsilcisi olarak bölgeye ikinci turuna çıkan George Mitchell, Ankara'daki temaslarına başladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştükten sonra Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la akşam yemeğinde buluşan Mitchell, Ortadoğu'da barış arayışları kapsamında Türkiye'nin aktif desteğinin 'kritik önemde' olduğu mesajı verdi.

Ocak sonundaki ilk turunda 'program denk düşmediği' için Türkiye'ye uğrayamayan Mitchell'in, ikinci turunda Türkiye'ye 'özel önem' atfettiği belirtiliyor. Mitchell, Londra'dan sonra ikinci durağı olan Ankara'daki temaslarına Cumhurbaşkanı Gül'le görüşerek başladı. Gül'le görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Babacan'la akşam yemeğinde buluşan Mitchell, Başbakan Tayyip Erdoğan'la da görüştükten sonra turuna devam edecek. Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği, Mitchell'in Ankara'dan sonra Tel-Aviv, Abu Dhabi, Sharm al-Sheik, Kudüs ve Ramallah'ta temaslarda bulunarak turunu tamamlayacağını açıkladı. Mitchell, turu kapsamında Mısır'da Gazze'ye yardım için düzenlenecek Donörler Toplantısı'na da katılacak. Aynı toplantıya Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Gül ile Bakan Babacan'a, Ortadoğu barışı için Türkiye'nin aktif desteğini sürdürmesinden yana oldukları mesajı verdiği belirtilen Mitchell'in, özellikle Hamas ve İsrail arasındaki ateşkesin kalıcı olması için taraflar arasında sağlam diyalog oluşmasını istediği öğrenildi. Mitchell'in temasları ile ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey de, Türkiye'nin hem bölge hem de dünya barışı için 'kritik önem'de olduğunu belirtirken, "Ortadoğu barışı başta olmak üzere bölgedeki tüm sorunlarla mücadele ederken Türkiye'yle stratejik ortaklığımız daha da güçlenecek" dedi. Büyükelçi Jeffrey, Türkiye'nin çabalarını takdirle karşıladıklarına da vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Gül ile Bakan Babacan'ın da Mitchell'e özellikle Ortadoğu barışı konusunda "Barış arayışlarında Hamas'la diyaloğu dışlamak doğru olmaz" mesajı verdikleri, Mitchell'in de bu mesaja "Hamas'ı terörist eylemlere son vermeye ikna etmek durumundayız" yanıtıyla karşılık verdiği kaydedildi.

XS
SM
MD
LG