Erişilebilirlik

24 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor daha önce Clinton ve Bush yönetimlerinin Suriye ile diyalog kurma çabasının başarısız olduğunu hatırlatıyor. Gazete, bu nedenle Obama’nın Şam’la ilişkiler konusunda dikkatli olması gerektiğini yazıyor:

“Gazze savaşından önce Türkiye, Suriye’yi İsrail’le dolaylı görüşmeler için masaya oturmaya ikna etmişti. Suriye, Türkiye’nin İran’a kıyasla daha güvenilir bir müttefik olduğuna inanabilir. Ayrıca, Suudi Arabistan da Esad’a İran’la ilişkileri konusunda baskı yapıyor. Obama, Suriye’nin İran’la ilişkileri karşılığında Lübnan’ın bağımsızlığından veya Amerika’nın bir başka çıkarından fedakarlık etmemelidir. Ancak bir barış anlaşması karşılığında Golan’ın iadesi için İsrail’e baskı yapabilir. Aynı şekilde, radikal İslamcı örgütlere desteğinin kesmesi karşılığında Avrupa ile birlikte ekonomi ve güvenlik alanlarında bazı garantiler verebilir.”

Washington Post, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, Çin gezisi sırasında insan hakları konusunda geri adım atmasının demokrasi yanlılarında hayal kırıklığı yaratacağını belirtiyor:

“Clinton’ın Amerika’nın insan hakları konusunu öne çıkartması durumunda Çin’le diğer alanlardaki işbirliğinin tehlikeye gireceği yönündeki düşüncesi tamamen temelsizdir. Çin, insan hakları konusunda anlaşmazlık yaşansa da, kendi çıkarlarına uygun gördüğü her konuda Amerika’yla işbirliği yapmıştır. İnsan hakları konusunu gündemin arka sıralarına atmak, Pekin’in Kuzey Kore’ye karşı tavrını veya küresel ısınma konusundaki politikasını değiştirmeyecektir. Ancak ülke içindeki muhaliflere baskı uygulamak konusunda kendisini daha özgür hissedecektir.”

Los Angeles Times ise tam tersine Clinton’ın Asya gezisi sırasındaki pragmatik tavrını destekliyor. Gazete, Clinton’ın insan hakları ve liberal ekonomi konusunda Pekin’e baskı uygulayacak durumda olmadığını savunuyor:

“Clinton’ın bu tavrı, yaşadığımız ekonomik ve siyasi gerçekliklerin bir yansımasıdır. Daha Guantanamo kapatılmamışken, Clinton Çin’deki tutuklu insan hakları savunucuları konusunda Çin’e ne söyleyebilir? Amerikan hükümeti bankaları millileştirirken, ekonomiye devlet müdahalesi konusunda Pekin’e nasıl ders verebilir? Clinton, Çin’e ders verme çabasının şimdiye kadar sonuçsuz kaldığını belirterek, “artık dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine hak ettiği saygıyı göstermek gerektiğini” söyledi. Bu, Dışişleri Bakanının ilk yurt dışı ziyareti için olumlu bir başlangıçtı. Amerika, kendisine çeki düzen verdikten sonra, dünyanın tek süper gücünün temsilcisi olarak, ahlaki ve siyasi gücünü kullanması için başka fırsatları da olacaktır.”

New York Times Fransa ve İngiltere’ye ait iki nükleer denizaltının çarpışmasıyla, nükleer tehlikenin bir kez daha göz önüne çıktığını kaydediyor. Gazete, bu konuda şu önerilerde bulunuyor:

“Başkan Obama, nükleer silahların azaltılması konusunda Ruslarla bir an önce görüşmelere başlamalıdır. Bu görüşmelere daha sonra İngiltere, Fransa ve Çin de dahil edilmelidir. Güvenliğimiz için nükleer silahlara bağımlılığımız sürdükçe, riskler de devam edecektir. Hükümetler, artık hiçbir askeri gerekliliği kalmayan binlerce silahı yok ederek ve mümkün olan en yüksek güvenlik kurallarını hayata geçirerek bu riskleri en aza indirmelidir.”

XS
SM
MD
LG