Erişilebilirlik

ABD Borsalarındaki Düşüş Asya'yı da Etkiledi


Amerikan borsalarının dün düşerek, 1997 yılının düzeyine inmesinin ardından Asya borsaları da bu sabah güne düşüşle başladı.

Amerikan borsalarının göstergesi olan Dow Jones ile Standart and Poor’s 500 endeksleri yüzde 3’ün üzerinde değer kaybetti. Hong Kong ve Japon borsalarındaki kayıplar ise, şu sıralarda yüzde 2 buçuk civarında seyrediyor.

Borsalardaki düşüş, Başkan Obama’nın bütçe açığını yarıya indirme ve borçlu bankaların durumunu düzeltmek için daha büyük mali yardım yapılacağını açıklamasına rağmen kaydedildi.
Başkan Obama Beyaz Saray’da ekonomi uzmanları ve bir grup Kongre üyesine hitaben, dört yıllık görev süresinin sonunda 1 trilyon 300 milyar dolarlık bütçe açığını yarı yarıya azaltacağını açıkladı.

Obama, sağlık harcamalarının artmasını, en büyük mali sorun olarak niteledi.

Obama ayrıca ekonomik canlandırma paketine yerel destek sağlama amacıyla eyalet valileriyle görüşmüştü. Obama, 787 milyar dolarlık paketden dargelirli Amerikalıların sağlık sigortalarını karşılamak üzere eyaletlere 15 milyar dolar verileceğini açıkladı.

Amerikan basını Obama’nın bütçe açığını, Bush döneminde zenginlere tanınan vergi indirimini kaldırarak, Irak’tan asker çekerek ve hükümet harcamalarını azaltarak kapatmaya çalışacağını bildiriyor.

Barack Obama, Amerikan tarihinin en büyük harcamalarını içeren yasayı imzalamasının üzerinden daha bir hafta geçmeden, federal bütçeyi kontrol altına alma sözü verdi.

Obama, eski yönetimden büyük bir bütçe açığı devraldıklarını hatırlatarak, bu açığı, dört yılda yarıya indirmeyi hedeflediğini söyledi.

Amerika’nın bütçe açığı şu anda 1 trilyon 300 milyar dolar. Obama bütçe açığı sorunuyla ilgilenmeden, ekonominin düzelmesinin mümkün olmayacağı görüşünde.

Mevcut ekonomik sorunu zaten bütçe açığının yarattığını vurgulayan Başkan, bu açıkla başa çıkılmadığı zaman yeni bir krizin oluşacağını, faizlerin yükseleceğini, borçların zamanında ödenemeyeceğini, ekonomiye olan güvenin sarsılacağını, yeni nesillerin de Amerika’nın borçlarını temizlemek zorunda kalacağını savundu.

Başkan Obama, güç dönemlerden geçileceğini, federal bütçenin satır satır incelendiğini ve her programa yapılan harcamanın değip değmeyeceğinin dikkatle değerlendirildiğini söyledi.

Barack Obama, federal hükümet bünyesinde işe yaramayan programlara son verileceğini, bu şekilde işe yarayanlara bütçeden daha fazla yer ayrılarak daha verimli çalıştırılacağını belirtti. Obama dün Beyaz Saray’daki toplantıda, basit muhasebe hileleriyle geçmişte bütçe açığının gerçek büyüklüğünün gizlendiğini ve bu alışkanlıkların değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Obama, “Ekonomimizi yeniden kurmak, bütçemize yeniden disiplin ve dürüstlük kazandırmak istiyorsak, Washington’un çalışma yöntemini değiştirmemiz gerekiyor. Aynı alışkanlıklarımızla hata yapıp başarısızlığa uğrayamayız,” diye konuştu.

Obama daha önce eyalet valilerine de yaptığı açıklamada, devletin güvenilirliğine önem verdiğini söyledi. Başkan Obama, imzaladığı 787 milyar dolarlık ekonomiyi teşvik paketiyle ilgili olarak, harcamaların dikkatlice yapılması gerektiğini savundu.

Yıllardır ilk kez bu denli büyük bir ekonomik krizle mücadele ettiklerini söyleyen Barack Obama, Amerikan halkının kazandığı paranın büyük bölümünü bu krizle mücadeleye kullanacaklarını, bunun da kendilerine önemli ölçüde sorumluluk yüklediğini kaydetti. Obama, bundan dolayı, siyasi ve kişisel hesaplardan uzak durulmasının önemine işaret etti.

Barack Obama valilerle yaptığı görüşmesinde yeni geçen teşvik paketinin ilk 15 milyar dolarlık diliminin sağlık yardımına ayrıldığını ve paranın yarından itibaren eyaletlere gönderileceğini söyledi.

Demokrat Partili valiler Başkan Obama’nın teşvik paketine destek verdi. Ancak Cumhuriyetçi valiler, bu konuda bölünmüş durumda ve bazıları, eyaletlerine yardım parası gönderilmesini istemiyor.

Diğer Cumhuriyetçi valiler adına söz alan Vermont eyaleti valisi Jim Douglas, teşvik paketi yürürlüğe girdiği zaman tüm taraflara danışılmasını umduğunu söyledi.

Vermont valisi, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçilerin işlerini kaybettiğini, bundan dolayı da ekonomik krizle mücadele etmek için iki tarafın da birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Başkan Obama, bu akşam ekonomik planlarına Kongre’nin ortak oturumunda yapacağı konuşmasında yer verecek. Obama Perşembe günü de, Ekim ayında uygulanmaya başlayacak federal bütçe tasarısını açıklayacak.

XS
SM
MD
LG