Erişilebilirlik

Senato: 'ABD'nin Çabaları Pakistan'da Terörü Durduramadı'


Amerikan Senatosu’nun yayınladığı bir rapor, Washington’un çabalarının, Pakistan’ın Afganistan sınırındaki aşiret bölgelerinde terör faaliyetlerini durdurmayı başaramadığını bildiriyor.

Kongre’nin mali harcamaları inceleyen dairesi tarafından hazırlanan rapor, Washington’un 2002 yılından bu yana Pakistan’a 12 milyar dolarlık yardım yaptığını, ama yine de bölgedeki terör tehlikesini yok etmeyi amaçlayan ulusal güvenlik hedeflerine ulaşılamadığını yazıyor.

Rapor Bush yönetiminin aşiret bölgelerinde terörist sığınaklarını kapatamadığını ve Taleban ile El Kaide’nin Amerikan kuvvetlerine daha fazla saldırı düzenleyecek hale geldiğini belirtiyor.

Senato Dış İlişkiler Uluslararası Yardım Alt Komisyonu’nun Başkanı Robert Menendez, Amerika’nın güvenliğinin artırılması için, son yedi yıllık stratejinin değiştirilmesi çağrısında bulundu.

Senato raporunu, Pakistan ve Afganistan dışişleri bakanlarının Washington’da bulunduğu sırada yayınladı. İki konuk bakan, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la birlikte Amerika’nın yeniden gözden geçirilen bölge politikalarını ele alacak.

'Yeni Afganistan Stratejisi Geliştirilmeli'

Afganistan’ı ziyaretten dönen Amerikalı Kongre üyeleri, müttefikleriyle birlikte Washington’un Afganistan’ı istikrara kavuşturmak için yeni bir strateji belirlemesi gerektiğini bildirdi.

Üyeler düzenledikleri basın toplantısında, Amerikan kuvvetlerinin Taleban öncülüğündeki isyanı bastırmak için büyük çaba gösterdiğini, fakat sorununun çözümünün, Afgan hükümetindeki yolsuzlukları önlemeden ve bölgesel işbirliğinden geçtiğini kaydettiler.

Öte yandan Afganistan’daki NATO kuvvetleri komutan yardımcısı Korgeneral Jim Dutton, ittifak üyelerinin, Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin güvenliğini sağlamak üzere binlerce ek asker göndereceklerinden emin olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG