Erişilebilirlik

Netanyahu Koalisyon Hükümeti İçin Livni'yi İkna Edemedi


İsrail Cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevi verdiği sağcı Likud partisinin başkanı Benyamin Netanyahu, Kadima partisinin lideri eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’yi koalisyona katılmaya ikna edemedi.

Livni, iki partinin barış konusunda hala birbirinden çok uzak görüşlere sahip olduklarını açıkladı. Her iki lider de görüşmelere devam edip ortak bir yol bulmaya çalışma sözü verdi. Dünkü görüşme Kadima’nın 28, Likud’un ise 27 sandalye kazandığı 10 Şubat’taki seçimden sonraki ilk görüşme oldu. İsrail parlamentosunda temsil edilen küçük partilerin büyük bölümü sağ eğilimli olduğu için, cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini, başarı şansını daha yüksek gördüğü Benyamin Netanyahu’ya verdi.

Görevi Cuma günü kabul eden Netanyahu, ılımlı siyasi rakipleri Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ı, ‘geniş tabanlı bir ulusal birlik hükümetine’ katılmaya çağırdı.

Netanyahu’nun hükümet kurmak için altı hafta zamanı var. Eğer Livni, katılmazsa Netanyahu milliyetçi ve dinci partilerle koalisyon yapmak zorunda kalacak. Bu durumda İsrail’in, Filistinlilerle barış görüşmelerinde daha sert tavır alması bekleniyor.

Netanyahu, görevi kabul ederken yaptığı konuşmada, İran’ı, İsrail için en büyük tehdit olarak gördüğünü tekrarladı.

XS
SM
MD
LG