Erişilebilirlik

İsrail Dışişleri Bakanlığı da Ankara'ya Mesaj Gönderdi


İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin Türkiye'yi hedef alan sözlerini sert bir notayla protesto eden Ankara'ya, İsrail Genelkurmay Başkanlığı'nın ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı da "Üzgünüz, gereği yapıldı" yanıtını verdi.

Türkiye' nin 14 Şubatta İsrail’e verdiği notaya İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen yanıtta, İsrail ordu sözcülüğünün notanın verildiği gün yaptığı, "İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Mizrahi’nin Türkiye ile ilgili görüşlerinin sadece kendisine ait olduğu ve İsrail’in duruşunu temsil etmediği" açıklaması tekrarlandı. Yanıtta ayrıca, İsrail’in Türkiye ile ilişkilere verdiği önem de vurgulandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e "Siz adam öldürmeyi iyi bilirsiniz" çıkışı, Türkiye-İsrail ilişkilerinde son dönemde yaşanan gerilimin başlangıcı olmuştu. İsrailli yetkililerin, bu çıkışın ikili ilişkilere yansımaması için sağduyulu açıklamalar yapmayı tercih ettiği bir dönemde İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin Erdoğan'ın Peres'e çıkışına karşılık "Önce aynaya bakın" eleştirisiyle yanıt vermesi, iki ülke ilişkilerindeki gerilimi tırmandırmıştı. Avi Mirzahi, Türkiye'nin Kıbrıs'ı halen işgal altında tuttuğunu, Kürtlere karşı baskıcı politikalar izlediğini ve I. Dünya Savaşı sırasında Ermenileri katlettiği gerekçesiyle İsrail'i eleştirmesini ikiyüzlülük olarak tanımladığını dile getirmişti.

Mirzahi'nin bu sözlerinin ardından Türk Genelkurmay Başkanlığı çok sert bir açıklamayla Mirzahi'nin sözlerinin 'kabul edilemez' olduğunu duyururken, Dışişleri Bakanlığı da , İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gavriel Levy'i bakanlığa çağırarak İsrail'i otayla protesto etmişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı da, 16 Şubat'ta Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u telefonla arayarak, "TSK ile ilişkilere önem verdiğini, Kara Kuvvetleri Komutanı'nın ifadelerinin kişisel görüşleri olduğunu, İsrail Silahlı Kuvvetleri görüşünü temsil etmediğini, hayal kırıklığına uğradığını, gerekeni yapacağını ve üzgün olduğunu" ifade emişti. İsrail Genelkurmay Başkanı, Başbuğ'a 19 Şubat günü resmi bir mektup da göndererek, telefonla söylediklerini teyit ettiğini ve gerekeni yaptığını belirtmişti.

XS
SM
MD
LG