Erişilebilirlik

Kosova'da Tanınma ve Ulusal Uzlaşma Çabaları Sürecek


Kosovalılar bağımsızlıklarının birinci yıldönümünü kutluyor. Kosova’nın Washington Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Avni Spahiu Kosova’nın tanınma ve ulusal uzlaşma girişimlerini önümüzdeki yıl da sürdüreceğini söyledi.

17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülkeler arasında Türkiye ve Amerika da var.

Dün, Maldiv adalarının açıklamasıyla Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerin sayısı 55’e yükseldi. Ancak Kosova halen Sırbistan’ın müttefiki Rusya’nın engellemesi nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda temsil edilmiyor.

Kosova’nın Washington Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Avni Spahiu, yakında daha çok ülkenin Kosova’yı tanıyacağına dair işaretler olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi Stüdyolarına konuk olan Spahiu, Rusya’nın da yakında Kosova’nın bir devlet olarak desteklenmesi gerektiğinin farkına varacağını umuyoruz diye konuştu.

Ancak hükümetin diplomatik girişimleri bir yana Kosova’da ulusal birliğin sağlanması da büyük önem taşıyor. Kosova’daki Arnavut çoğunlukla Sırp azınlık birbirinden kopuk yaşıyor. Nüfusun yüzde 7’sini oluşturan etnik Sırplar, ülkenin kuzeyinde, Sırbistan’ın etkisi altındaki bir bölgede yoğunlaşmış durumda. Maslahatgüzar Spahiu, Sırbistan’ın Kosovalı Sırplara baskı uyguladığını ve Sırp azınlığın bu nedenle uzlaşmaya yaklaşmadığı görüşünde.

Spahiu yine de hükümetin Sırplara ulusal birlik çağrısında bulunduğunu söylüyor. Sırpların Parlamento’da temsil edildiğini, bazı Sırpların da ulusal birlik çağrılarını olumlu karşıladığını belirten Spahiu, “Kosova onların da ülkesi, umarım yakında bunu fark ederler” diye konuştu.

Nobel Barış Ödülü sahibi Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Matti Ahtisaari’nin hazırladığı plan uyarınca Sırplara yerel yönetimlerde geniş yetki verilmesi öngörülüyor.

Spahiu Kosova’da bir bölünme yaşanmasının asla kabul edilmeyeceğini, bu görüşün uluslararası toplum tarafından da benimsendiğini savunuyor

Kosova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Avni Spahiu Kosova – Türkiye ilişkilerini “mükemmel” olarak niteledi. Spahiu, Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğuna ve Türkiye’yle Kosova arasında güçlü tarihi ilişkiler bulunduğuna dikkati çekti.

Peki önümüzdeki dönemde Kosova konusunda nelere dikkat edilmeli? Tanınma ve ulusal uzlaşma girişimlerinin süreceğini söyleyen Spahiu 2009 yılında ekonomik sorunlara dikkati çekti ve daha fazla dış yatırım çekmeye çalışacaklarını bildirdi.

Haberi dinlemek için sağ üst köşedeki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG