Erişilebilirlik

18 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Irak’taki Amerikan askerlerinin çekilmesinde Türkiye’nin önemli bir rol oynayacağını yazıyor. Haberde, savaşın başlangıcında Amerikan askerlerinin Türk topraklarını kullanmasına onay verilmediği de hatırlatılıyor.

"İncirlik üssüne de ev sahipliği yapan Türkiye, Afganistan operasyonu için de önemli bir lojistik merkez olabilir. Kırgızistan’ın Manas üssünü Amerikalılara kapatma kararı, Afganistan’a 30 bin takviye asker göndermeye hazırlanan Amerika’yı zor durumda bıraktı. Ayrıca şu anda Türkiye’den Irak’a her gün yaklaşık bin TIR giriyor ve bunların büyük bir kısmı Amerikan askerlerinin ihtiyaçlarını taşıyor. Bu durum, iki ülke arasındaki ilişkilerin geldiği noktayı da gösteriyor. Kuveyt ve Ürdün’le kıyaslandığında Türkiye, Amerikan askerlerinin çekilme sürecinde daha güvenli bir çıkış kapısı olarak görülüyor."

Boston Globe İran’da eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin yeniden aday olmasını önemli bir fırsat olarak görüyor. Gazete, Hatemi’nin İran’da değişim umudunu temsil ettiğini savunuyor.

"Obama, İran uygarlığına saygı duymasının yanı sıra İran’ın modern bir ülke haline gelmesini de istediğini belirterek Hatemi’ye gizli bir destek verebilir. İran’daki sertlik yanlılarının propagandalarına karşı, Obama ısrarla İran’ın nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlarla kullanmasına karşı olmadığını, ancak Tahran’ın nükleer silah üretimine de izin vermeyeceğini vurgulamalıdır. Obama, İran’ın Amerika ve müttefikleriyle anlaşmaya varması durumunda bu ülkeyi bekleyen refah düzeyini de çok iyi anlatmalıdır. İranlıların katı ve beceriksiz bir isim yerine daha açık görüşlü bir reformcuyu tercih etmemesi için hiçbir neden yok."

Washington Post General Motors ve Chrysler firmalarının bir kez daha devlet desteği talebinde bulunduğunu hatırlatıyor. Gazete, bu talebin Obama yönetimini zor bir kararla karşı karşıya bıraktığını yazıyor.

"Obama yönetimi otomotiv firmalarının bu yardım talebini çok iyi değerlendirmeli ve ilgili bütün taraflara fedakarlık yapmaları konusunda baskı uygulamalıdır. Görüşmelerde bir uzlaşma sağlanamazsa, iflas seçeneği de masada olmalıdır. General Motors ve Chrysler’in iflası, Amerikan ekonomisinin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında, çok büyük bir darbe olabilir. Ancak, bu firmaların uzun vadede kendi ayakları üstünde durma ihtimali bile olmadan sürekli devlet desteğiyle yaşatılması, çok daha kötü bir seçenektir."

New York Times teşvik paketinin enerji alanında da çok önemli önlemler içerdiğini vurguluyor. Ancak gazete, bu önlemlerin küresel ısınmayla mücadele için yeterli olmadığının da altını çiziyor.

"İklim değişikliği ile mücadele çok daha kapsamlı bir strateji gerektiriyor. Temiz enerji teknolojilerine çok daha fazla federal yatırım yapılması bunun bir parçasıdır. Ayrıca karbon emisyonuna da vergi konması gerekir. Ancak yine de teşvik paketindeki önlemler, iklim değişikliği ile mücadele ve Amerika’nın yabancı petrole bağımlılığını azaltma konularında ciddi adımlar içeriyor. Daha yapılacak çok iş var, ama bu paket olumlu bir başlangıç oluşturuyor."

XS
SM
MD
LG