Erişilebilirlik

Hillary Clinton Tokyo'da


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kuzey Kore hükümetinden planladığı uzun menzilli füze denemesinden vazgeçmesini istedi.

Clinton, Tokyo’da, Başbakan Hirofumi Nakasone’yle birlikte yaptığı basın toplantısında, denemenin hiçbir yararı olmayacağını söyledi.

Kuzey Kore dün uzay programı çerçevesinde, Taepodong-2 tipi uzun menzilli bir füzenin denemesini yapacağını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Clinton, Kuzey Kore’nin nükleer silah programındanvazgeçmesi karşılığında, Amerika’nın bu ülkeyle normal ilişkiler kurabileceğini belirtti.

Eski Senatör Hillary Clinton, Dışişleri Bakanı olarak ilk yurt dışı seyahatini Uzak Doğu’da yapıyor. Seyahat, aynı zamanda, Kuzey Kore’nin füze denemesi yapmaya hazırlandığı bir zamana rastladı. Pyong Yang hükümeti dün uzay programı çerçevesinde, Taepodong-2 tipi uzun menzilli bir füzenin denemesini yapacağını açıklamıştı.

Hillary Clinton, ilk durağı olan Tokyo’da, en çok Kuzey Kore’nin nükleer silah programı ve bunu durdurmayı amaçlayan altılı görüşmeler üzerinde durduğunu söyledi. Clinton, Tokyo’da, Başbakan Hirofumi Nakasone’yle birlikte yaptığı basın toplantısında, denemenin Kuzey Kore’ye hiçbir yararı olmayacağını ileri sürdü.

Dışişleri Bakanı Clinton füze denemesinin Amerika-Kuzey Kore ilişkileri için de iyi olmayacağını söyledi.Konuşmasında Kuzey Kore casusları tarafından kaçırılan Japon vatandaşlarının durumuna da değinen Bakan Japonya’dan ayrılmadan önce kaçırılan kişilerin yakınlarıyla bir araya geleceğini de bildirdi. Pyong Yang hükümeti, 1970 ve 80’lı yıllarda, Kuzey Kore ajanlarına dil öğretmeleri için Japonya’dan ondan fazla erkek ve kadın kaçırmakla suçlanıyor. Kuzey Kore, kaçıran kişilerin serbest bırakılması taleplerini, öldükleri gerekçesiyle geri çeviriyor. Bush yönetimi sırasında, Amerika’nın, kaçırılan kişilerle ilgili anlaşmazlığın giderilmesini beklemeden Kuzey Kore’yi terörist devletler listesinden çıkarması Japonya’da hoş karşılanmamıştı.

Dışişleri Bakanı Clinton, konuşmasında, nükleer silah programından vazgeçmesi karşılığında, Amerika’nın Kuzey Kore’yle barış anlaşması imzalayarak normal ilişkiler kurabileceğini de söyledi.

Başbakan Hirofumi Nakasone ise, Obama yönetiminin kaçırılan kişiler konusunda Kuzey Kore’ye baskı yapmayı kabul etmesinden ötürü Clinton’a teşekkür etti.

Japonya Başbakanı kaçırılan kişiler sorunu çözülürse ülkesinin Kuzey Kore’ye uyguladığı yaptırımları kaldırabileceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Clinton, Tokyo’da, Okinawa’daki Amerikan askerleriyle ilgili bir anlaşma da imzaladı. Anlaşma, Japonya’ya bağlı adada görev yapan binlerce askerin, aşamalı olarak Amerika’nın Büyük Okyanus’taki Guam adasına nakledilmesini öngörüyor.

Clinton’un Tokyo’daki görüşmelerinden sonra Başbakan Hirofumi Nakasone’nin gelecek hafta Washigton’a geleceği açıklandı. Nakasone, Başkan Obama’nın Beyaz saray’da ağırlayacağı ilk yabancı lider olacak.

Hillary Clinton, bir hafta sürecek Uzak Doğu ziyareti sırasında Japonya’dan sonra, Endonezya, Güney Kore ve Çin’e de uğrayacak.

XS
SM
MD
LG