Erişilebilirlik

Steinmeier Türkiye'nin AB Üyeliğine Desteğini Yineledi


Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, 2009 sonbaharında yapılacak genel seçimler için Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD’nin Başbakan adayı. Steinmeier, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği desteği Berlin’de Türk lobisinin temsilcileri önünde tekrarladı.

Almanya’da geçen Ocak ayında Hessen eyaletinde başlayan seçim maratonu, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamento seçimleri ve 2009 Eylül’deki Federal Parlamento seçimleri ile doruğa çıkacak. Almanya’daki siyasi tabloyu değiştirebilecek bu yıl SPD için zor bir yıl olacak.

Alman Sosyal Demokrat Partisi uzun bir süredir parti içi çalkantılar yaşıyor, geçen Ekim ayında eski genel başkan Kurt Beck’in istifası ve partinin sol kanadının başkaldırısı nedeni ile krize giren, destek oranı yüzde 20’lere düşen parti için Steinmeier son ve büyük umut. Almanya’nın dış politikalarını başarılı bir şekilde yönlendiren ve kısa sürede Başbakan Merkel’le birlikte en çok sevilen siyasetçi sıralamasında birinciliğe ulaşan Steinmeier, eski Başbakan Schröder döneminde Başbakanlık Dairesi Başkanı olarak çalıştığı yıllardan bu yana Türkiye’nin AB üyeliğinin en sıkı destekleyicilerinden biri. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile olan yakınlığı ile tanınan Steinmeier, uluslararası olaylara hassas yaklaşıp, çözüme yönelik düşünen, diplomasi yeteneği güçlü bir siyasetçi olarak tanımlanıyor. Bugün Berlin’de Almanya’daki Türk lobisinin toplam 120 temsilcisi ile bir araya gelen Steinmeier, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine açık desteğini yeniledi. Steinmeier, ‘Bir yandan Türkiye’deki olumlu gelişmeleri desteklemek, diğer taraftan bu sürecin geri çevrilemez bir süreç olmasını sağlamak istiyoruz’ dedi.

"Avrupa Birliği içinde Türkiye’nin üyeliğine karşı tavır alan bazı ülkeler olduğunu biliyoruz. Ben Türkiye’nin anlaşma ve imzalarla da belirlenmiş AB üyeliği yolunu kimsenin tıkama ya da bozma hakkı olmadığına inanıyorum. Türkiye gerekli koşulları yerine getirdiğinde Avrupa Birliği’ne üye olacaktır. Bu açıdan şu aşamadaki müzakerelerin amacı, imtiyazlı ortaklık ya da benzer opsiyonlar değil Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğidir."

Steinmeier, konuşmasında koalisyon ortağı Birlik Partileri’nin Türkiye konusundaki tavırlarını da eleştirdi ve ülkenin uluslararası önemini kavrayamamakla suçladı.

"Türkiye AB için enerji alanında çok büyük bir işleve sahip, ülkenin bu bağlamdaki önemi önümüzdeki 10 yılda daha da artacak. Ayrıca Türkiye’nin Ortadağu, Afganistan ve İran gibi uluslararası sorunlarda arabulucu ve köprü vazifesi gördüğünü kabullenmel gerekiyor. Bu konularda Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin destek ve yardımına ihtiyacı olduğunu artık bazılarının anlaması şart."

Bu yıl Almanya’da Eylül ayında gerçekleşecek federal seçimlerde Sosyal Demokrat Parti’siz bir hükümet oluşması ihtimaline de değinen Dışişleri Bakanı, bu durumda Merkel’in ‘imtiyazlı ortaklık’ çizgisinin Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin de desteği ile AB içinde ağırlık kazanabileceğini söyledi.

"Şu andaki konum, sadece bu hükümet içindeki dengelerle sağlanıyor. Hükümetin başka partilerin katılımı ile oluşması durumunda, benim temsil ettiğim Türkiye politikalarının değişmeyeceğini söylemek, sadece hayalperestlik olur."

Steinmeier’in Türkiye’ye verdiği desteği değerlendiren Almanya Türk Toplumu başkanı Kenan Kolat, Alman avtandaşı Türklerin seçimlerdeoy verirken partilerin Türkiye konusundaki tavırlarını kıstas olarak ön sıraya koymalarının altını çiziyor.

Bu arada Steinmeier’in önümüzdeki 27-28 Şubat tarihlerinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın resmi davetlisi olarak Ankara’ya gideceği de öğrenildi.

Haberi sağ üst köşedeki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG