Erişilebilirlik

Pakistan'ın Kuzeybatısında Şeriat Yönetimi


Pakistan, kuzeybatıdaki bazı aşiret bölgelerine, Taleban ile vardığı barış anlaşması çerçevesinde şeriat düzeni getirilmesine izin verdi.

Kuzeybatı Eyaleti hükümeti, Taleban militanlarıyla barış anlaşmasını bugün Peşaver'de imzaladı.

Anlaşma, Swat Vadisi’ni de içine alan Malakand bölgesini kapsıyor. Bir zamanlar turist cenneti olan bölge, şimdi tümüyle Taleban tarafından kontrol ediliyor.

Militanlar dün anlaşmaya imza atmadan önce 10 günlük tek yanlı ateşkes ilan etmiş ve iyi niyet göstergesi olarak Çinli bir rehineyi de serbest bırakmıştı.

Bölgedeki Taleban lideri Maulana Feyzullah, 2007 yılından beri şeriat düzeni getirmek için silahlı mücadele veriyordu.

Taleban yanlısı bir grup, Pakistan’ın Swat Vadisi’ndeki Malakand bölgesindeki kanunları değiştirip Şeriat düzenini getirmek için uzun süredir mücadele veriyordu.

Pakistan’ın bu dağlık bölgesi 2007’den bu yana Taleban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalara da sahne oluyor. Şiddet yüzünden binlerce kişi evlerini terk edip, daha güvenli yerlere taşındı.

Şeriat düzeninin kızların okula gitmesini yasakladığını savunan Taleban militanları çoğu kız öğrencilere ait yaklaşık 200 kadar okulu tahrip etti.

Ancak yerel yetkililer Sufi Muhammed önderliğindeki Taleban yanlısı grupla bir barış anlaşması imzaladı. Anlaşma gereğince bir zamanlar turistik bir cennet olan Swat Vadisi’ni içine alan bölgede Şeriat kanunları geçerli olacak.

Anlaşmanın detaylarını bir basın toplantısı düzenleyerek aktaran bakan Amir Haider Hoti, anlaşmanın aşırılık yanlısı güçlerin etkisinde kalınarak imzalanmadığını ve anayasaya aykırı olmadığını söyledi.

Barış anlaşmasını savunan Hoti, Pakistan hükümetinin uzun süredir bu bölgede ayrı bir yargı sistemi uygulanmasına sıcak yaklaştığını anlattı.

Hoti, “Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin anayasasında uzlaşmaya vardığımız şeyin anayasal özgürlükler ve temel haklara aykırı olduğunu gösteren tek bir bölüm ya da madde bulamazsınız. Bu halkın talebiydi. Orada bir sorun vardı. Bölgede oluşan boşluğu umut ediyorum ki bu anlaşma dolduracak” dedi.

Hoti, federal hükümetin ve cumhurbaşkanı Ali Asıf Zerdari’nin de anlaşmayı onayladığını, böylece anayasadaki –kendi deyimiyle- İslam dışı olan tüm kanunların da geçerliliğini yitirdiğini iddia etti.

Taleban militanları barış anlaşmasının yolunu açabilmek için 10 günlük tek taraflı bir ateşkes ilan etmişti. Ancak Hoti, Pakistan güvenlik güçlerinin yine de bölgede kalacaklarını ve militanların ateşkesi bozması halinde müdahale edileceğini belirtti.


XS
SM
MD
LG