Erişilebilirlik

16 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Ortadoğu’da demokrasiyi desteklediği için Bush yönetimini boykot eden Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in başkan Obama’yla görüşmek istediğini yazıyor. Gazete, bütün Arap ülkelerinin Obama’nın vereceği cevabı beklediğini vurguluyor.

"Eğer Obama Mübarek’le görüşürse, Amerika’nın stratejik çıkarlarını desteklemeleri koşuluyla yozlaşmış Arap yönetimlerine göz yumduğu eski statükoya geri dönülmüş olacak. Bu da Obama’nın, Amerika’nın inandırıcılığını ve prestijini yeniden kurma çabasına zarar verecek. Obama, Mısırlı muhalif Saadettin İbrahim’e yönelik suçlamaların kaldırılması ve eski devlet başkanı adayı Ayman Nur’un serbest bırakılması karşılığında Mübarek’in Beyaz Saray’a gelmesini kabul edebilir. Eğer Mübarek bu öneriyi reddederse, Obama yaşlı bir diktatörün popüler bir başkan tarafından meşrulaştırılmasına alet olmamalıdır."

Los Angeles Times Afganistan ile Pakistan’ın aynı savaşın iki ayrı cephesi olduğu görüşüne yer veriyor. Gazete, Taliban’a karşı izlenecek stratejide bu gerçeğin göz önünde tutulması gerektiğini vurguluyor.

"Pakistan hükümetini ve ordusunu, Afganistan sınırındaki isyancıları yok etmenin kendi stratejik çıkarlarına uygun olduğuna ikna etmek için havuç ve sopa politikası izlenmeli. Pakistan’ın desteği olmazsa, Taliban da varlığını sürdüremez. Ayrıca Afganistan devlet başkanı Hamit Karzai’nin ılımlı Taliban gruplarıyla diyalog kurma girişiminin Bush yönetimi tarafından engellenmesi de bir hataydı. Milliyetçi Taliban grupları siyasi sürece dahil edilmelidir. Ancak bunun için de Obama yönetiminin Pakistan’ın desteğine ihtiyacı var."

USA Today
devlet desteği alan banka yöneticilerinin maaşlarına sınırlama getirilmesini eleştirenlere karşı çıkıyor. Gazete, sınırlamanın yetenekli bankacıların kaçışına neden olacağı yorumuna itiraz ediyor.

"Aslında yöneticilerin ücretlerine getirilen sınırlamanın bankacılık sektörünü nasıl etkileyeceğini tam olarak kimse kestiremiyor. Yetenekli yöneticilerin sektörden kaçması da ihtimal dahilinde. Ancak kaçabilecekleri tek alan, giderek büyüyen iflas finansmanı alanı. Getirilen kuralların kamu bankalarını olumsuz etkilemesi de mümkün. Obama yönetimi belki de bu nedenle aşırı ihtiyatlı davranıyor. Şimdi kendilerini evrenin efendileri olarak gören yöneticilerin iş arama çabalarının sonucunu görmek gerekir. Belki özgeçmişlerinin de tıpkı kendi yarattıkları sorunlu hisseler gibi bir değer taşımadığını görecekler."

New York Times bir Amerika ve bir Rus uydusunun uzayda çarpışmasıyla uzay güvenliği sorununun da gündeme geldiğini belirtiyor. Gazete, uzaydaki bu ilk trafik kazasının önlem alınması için önemli bir uyarı olduğunu vurguluyor.

"Yörüngedeki başı bozuk nesneler, şu ana kadar insanlı veya robotlu uzay çalışmalarına bir zarar vermedi. Ancak geleceğe ilişkin ciddi kaygılar var. Eğer uzayın bir çöp yığını olması önlenemezse, kısa bir süre sonra uzay araçlarını göndermek ya çok riskli ya da çok pahalı hale gelecek. Birleşmiş Milletler uzayda yeni çöp oluşmasını önlemek amacıyla bazı ilkeler belirledi. Ancak bu sorun hala çözülmüş değil ve dünyamızın üstündeki tehlike her geçen gün daha da artıyor."

XS
SM
MD
LG