Erişilebilirlik

İsrail'de Hükümet Kurma Çalışmaları Başlıyor


İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, kesin galibi belli olmayan seçimin ardından hükümeti kimin kurabileceğini belirlemek için temaslara başlıyor.

Seçimin ardından iki büyük parti zafer ilan etti.

Yüzde 99’u sayılan oylara göre, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin merkezdeki Kadima partisi, sağcı Likud partisine göre bir milletvekili fazla çıkardı.

Likud ve diğer aşırı sağcı partiler 120 üyeli parlamentoda 65 sandalye elde ettiği için, Livni’nin koalisyon hükümeti kurması zorlaştı.

Likud partisi lideri eski Başbakan Benyamin Netanyahu seçimi sağ bloğun kazandığını ileri sürerek yeni Başbakanın kendisi olacağını söyledi.
Kesin sonuçların, bugün ya da yarın belli olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Peres koalisyon kurma şansı en yüksek olan lidere görev vereceğini açıkladı.

Arap Ülkeleri İsrail Seçim Sonuçlarından Kaygılı

Arap gazeteleri ve Filistinliler İsrail seçim sonucunu kaygıyla karşıladı. İsrail hükümetinin daha da sağa kayma ihtimali kaygı yarattı.

Kahire’de yayınlanan haftalık El Ahram gazetesi, aşırı sağcı İsrailli lider Avigdor Lieberman’ı faşist olarak niteledi. Arap aleyhtarı propaganda izleyen Lieberman, parlamentodaki sandalye sayısını önemli ölçüde artırdı.

Ürdün’de yayınlanan Jordan Times ile Suriye’inin resmi gazetesi Al Thawra seçimi önde bitiren Livni ile Netanyahu arasında fazla bir fark olmadığını, her ikisinin de topraklarda yaşanan gerçekleri değiştiremeyeceğini bildirdi. Bu görüşe Filistinliler de katılıyor.

Başkan Obama, İsrail Cumhurbaşkanı Peres’i arayarak İsrail seçimini kutladı. Obama’nın, Peres’in yazdığı bir makalede, Filistin anlaşmazlığına iki devletli bir çözüm fikrine bağlı olduğunu tekrarlamasından, memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği işbaşına gelecek olan yeni hükümeti, İsrail’le barış ve güvenlik içinde bir arada yaşayacak, bağımsız, demokratik ve kalıcı bir Filistin devletinin kuruluşu için çaba göstermeye çağırdı.

Fransa ise İsrail’in şimdiki ve gelecekteki liderlerini, barış sürecine taahhütlere sadık kalmaya ve Doğu Kudüs’te Yahudi mahalleleri kurmaktan uzak durmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG